poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Rolada wołowa z szybką i jajkiem

Kto lubi rolady do obiadu temu pewnie  zasmakuje  ta.
Rolada wołowa z szynka i jajkiem
Składniki:

  •  1 kg wołowiny  bez kości
  • 15 dkg boczku wędzonego.
  • 10 dkg  słoniny
  •  2-3 cebule
  • 4 jajka
  • 1 bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki tłuszczu
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • pieprz i sól


przygotowanie:

  1.  Mięso pokroić na kawałki . Robić  osolić obgotować. Bułkę namoczyć w mleku .
  2. Słoninę z boczkiem zmielić przez maszynkę . 
  3.  Dodać odciśniętą bułkę.  
  4. Wszystko dobrze wymieszać. 
  5. Jajka ugotować na twardo i obrać i pokroić w ćwiartki. 
  6. Na każdy kawałek mięsa dać ćwiartkę jajka i zawinąć .( z piąć wykałaczka lub  okręcić nitką) 
  7. Zrumienić na gorącym  tłuszczu , przełożyć do rondelka , podlać wodą i dusić do miękkości , wyjąć.  Sos doprawić śmietaną . 
  8. Podawać ziemniakami i buraczkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz