Rolada wołowa z szynka i jajkiem
Składniki:
- 1 kg wołowiny bez kości
- 15 dkg boczku wędzonego.
- 10 dkg słoniny
- 2-3 cebule
- 4 jajka
- 1 bułka
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki tłuszczu
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- pieprz i sól
przygotowanie:
- Mięso pokroić na kawałki . Robić osolić obgotować. Bułkę namoczyć w mleku .
- Słoninę z boczkiem zmielić przez maszynkę .
- Dodać odciśniętą bułkę.
- Wszystko dobrze wymieszać.
- Jajka ugotować na twardo i obrać i pokroić w ćwiartki.
- Na każdy kawałek mięsa dać ćwiartkę jajka i zawinąć .( z piąć wykałaczka lub okręcić nitką)
- Zrumienić na gorącym tłuszczu , przełożyć do rondelka , podlać wodą i dusić do miękkości , wyjąć. Sos doprawić śmietaną .
- Podawać ziemniakami i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz