poniedziałek, 29 kwietnia 2019

zupa krupnik

Nie przepadam za nią, ale że  przepis zapisany to   zachowam.
Kto lubi krupnik? Moja babcia bardzo lubiła. Mi jakoś nie smakuje.  Nie wiem czemu

krupnik:
składniki:( na 4-6 osób)

  • 2,5 litra wody
  • 1 kg kości z mięsem  lub  2 udka z kurczaka 
  • włoszczyzna : marchewka , pietruszka , kawałek selera, 
  • cebula
  • 1-2 torebki kaszy perłowej lub ryżu ( jęczmiennej)
  • 4-6 ziemniaków
  • świeży pęczek koperku lub pietruszki 
  • sól , pieprz , do smaku 
  • 1-2 liść laurowy 
  • 2-3 ziele angielskie 
przygotowanie:

  1.  do wrzącej wody dodać kości z mięsem lub udka kurczaka  .Z liściem laurowym i zielem angielskim .
  2.  Miękkie mięso oddzielić od kości , pokroić i dodać do zupy.  
  3. Wsypać kasze lub ryż   
  4. dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę  
  5. Cebulkę lekko podsmażamy i dodajemy do zupy
  6.  Doprawiamy zupę do smaku sola , pieprzem ,
  7.  Na koniec dodajemy posiekany koperek lub pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz