Kto lubi krupnik? Moja babcia bardzo lubiła. Mi jakoś nie smakuje. Nie wiem czemu
krupnik:
składniki:( na 4-6 osób)- 2,5 litra wody
- 1 kg kości z mięsem lub 2 udka z kurczaka
- włoszczyzna : marchewka , pietruszka , kawałek selera,
- cebula
- 1-2 torebki kaszy perłowej lub ryżu ( jęczmiennej)
- 4-6 ziemniaków
- świeży pęczek koperku lub pietruszki
- sól , pieprz , do smaku
- 1-2 liść laurowy
- 2-3 ziele angielskie
- do wrzącej wody dodać kości z mięsem lub udka kurczaka .Z liściem laurowym i zielem angielskim .
- Miękkie mięso oddzielić od kości , pokroić i dodać do zupy.
- Wsypać kasze lub ryż
- dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę
- Cebulkę lekko podsmażamy i dodajemy do zupy
- Doprawiamy zupę do smaku sola , pieprzem ,
- Na koniec dodajemy posiekany koperek lub pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz