środa, 1 maja 2019

Krem kawowy

Dobry do ciast, deserów. Puszysty i bardzo  pobudzający.
krem kakaowy
składniki:

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 15 dkg cukru
  • 1-2 łyżki kawy
  • pół szklanki wody
przygotowanie:
  1. Kawę  parzymy w pół szklance wody
  2. Masło lub margaryny  utrzeć na puszystą masę,  
  3. Jajka utrzeć z cukrem  na gęsta pianę  nad parą wodną.  Wystudzić.
  4. Wystudzoną masę jajeczną stopniowo   wlewać  do  utartego na puch masła. Dokładnie wymieszać. 
  5. Dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać łyżką. 
  6. Na koniec dodać przestudzoną  rozpuszczoną kawę ( bez fusów) Wszystko dobrze wymieszać. 
  7. Można kremem przekładać  ciasto, ciastka  lub dodać do  innego deseru. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz