Przepis już na drożdżówkę był. Ten pewnie nie wiele się różni pewnie tylko ilością składników ale przepiszę go wam . Może się przyda. W końcu drożdżówek nigdy za wiele a każdą można zrobić na inny sposób :)
Drożdżówka
Drożdżówka
Składniki:
- 1 kg mąki
- 4 dkg drożdży
- 3 jajka
- 8 dkg tłuszczu
- 1 szklanka mleka
- 12 dkg cukru
- skórka z cytryny
- sól
- 5 dkg rodzynek
- Drożdże rozrobić w szklance ciepłego mleka z łyżką cukru i odstawić.
- Połowę mąki wsypać do miski dodać rozczyn drożdżowy .Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia
- Żółtka utrzeć z cukrem , dodać skórkę z cytryny i utrzeć na puszystą masę.
- Masło roztopić . Wystudzić i dodać do utartych żółtek.
- Żółtka dodać do wyrośniętej nie co mąki z drożdżami. Wymieszać.
- Dodać sparzone rodzynki . Wygnieć ciasto. Wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blaszkę z ciastem odstawić na kilka minut jeszcze do wyrośnięcia (10-15 minut) .
- można posypać kruszonką.
- Piec w 180 stopniach przez około 20-30 minut.
1 szklanka maki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła .
przygotowanie :
1. Zagnieść składniki na kruszonkę i zawinąć w folię, a następnie zamrozić.
2. Zamrożoną kruszonkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz