środa, 1 maja 2019

Drożdżówka z rodzynkami - po kaszubsku

Przepis już  na drożdżówkę był. Ten pewnie nie wiele się różni pewnie tylko ilością składników ale przepiszę  go wam . Może się przyda. W końcu drożdżówek nigdy  za wiele a każdą można zrobić na inny sposób :)
 Drożdżówka  


Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 4 dkg drożdży 
  • 3 jajka
  •  8 dkg tłuszczu
  • 1 szklanka mleka
  •  12 dkg cukru
  • skórka z cytryny
  •  sól
  • 5 dkg rodzynek 
Przygotowanie:  
  1.  Drożdże rozrobić w szklance ciepłego mleka z łyżką cukru i odstawić. 
  2. Połowę mąki wsypać do miski  dodać rozczyn  drożdżowy .Wymieszać  i odstawić do wyrośnięcia 
  3. Żółtka  utrzeć z cukrem , dodać skórkę z cytryny i utrzeć na puszystą masę. 
  4. Masło roztopić . Wystudzić i dodać do utartych żółtek.  
  5. Żółtka dodać do wyrośniętej nie co mąki z drożdżami. Wymieszać. 
  6. Dodać sparzone rodzynki . Wygnieć ciasto.    Wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem  do pieczenia.  
  7. Blaszkę z ciastem odstawić na kilka minut jeszcze do wyrośnięcia (10-15 minut)  . 
  8. można posypać kruszonką. 
  9. Piec  w 180 stopniach przez około 20-30 minut. 
Składniki na kruszonkę:
 1 szklanka maki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła .
przygotowanie :
1. Zagnieść  składniki na kruszonkę i zawinąć w folię,  a następnie zamrozić.
2. Zamrożoną kruszonkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz