Torcik kruchy
składniki:- 30 dkg mąki
- 4 żółtka
- 15 dkg cukru
- 12 dkg masła lub margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 słoiczek dżemu borowikowego ( jagodowego), agrestowego , truskawkowego itd.
- skórka z cytryny
przygotowanie:
- Mąkę wysypać na blat , połączyć z proszkiem i posiekać z masłem lub margaryną.
- żółtka ubić z cukrem i skórką z cytryny.Dodać całość do mąki.
- Dodać śmietanę . Zagnieć ciasto i podzielić na 3 części.
- Rozwałkować je i wyłożyć na tortownicę wysmarowaną tłuszczem
- każdą część ciasta piec osobno.
- Gotowe blaty ciasta przełożyć dżemem i kremem kawowym . Wierzch ciasta można polukrować.
- Tort dobrze jest schłodzić w lodówce przed podaniem . Chociaż przez noc .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz