środa, 1 maja 2019

Tort kruchy

Dziś są urodziny brata mojego Chłopaka  i taki torcik  jest jak w sam raz.
Torcik kruchy
składniki:

  •  30 dkg mąki
  • 4 żółtka
  • 15 dkg  cukru
  • 12 dkg  masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 słoiczek dżemu  borowikowego ( jagodowego), agrestowego , truskawkowego itd.
  • skórka  z cytryny

 przygotowanie:

  1. Mąkę wysypać na  blat , połączyć z proszkiem i posiekać z masłem lub margaryną.  
  2. żółtka ubić z cukrem i skórką  z cytryny.Dodać całość do mąki.
  3. Dodać śmietanę . Zagnieć ciasto i podzielić na 3 części. 
  4. Rozwałkować je  i wyłożyć na tortownicę wysmarowaną tłuszczem 
  5. każdą część ciasta piec osobno. 
  6. Gotowe blaty ciasta przełożyć dżemem  i kremem kawowym . Wierzch ciasta można polukrować.
  7. Tort  dobrze jest schłodzić w lodówce przed podaniem . Chociaż przez noc .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz