Kiedyś jadłam pyszny tort bezowy. Troszkę za słodki ale lekki i puszysty. Mam nadzieję,że kiedyś i mi wyjdzie choć podobny.
Beza tortowa:
składniki:- 10 białek jajek
- 6 łyżek cukru drobnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjn2fkpIvF7ffI1BBH0JKxCzna7-gYVqihgMAYYQtiqI36nWoI9stgxeVUgHYzp4KHf73vTdyg9qOkNKx39lUnUyrAl9uBO7xr2l6RpDzVAN58bL510pibKV-C0AuHwNvHHXAqjLs77zZ0/s320/e4e6b34979a29c3814fd9c872548f21c7da8f100.jpeg)
- Białka oddzielić od żółtek.
- białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dopiero gdy zgęstnieją dodać stopniowo cukier .
- Następnie łyżkę mąki i łyżkę octu lub soku z cytryny. Mieszamy delikatnie aby piana nie opadła
- na papier do pieczenia wykładamy dwa lub trzy okrągłe porcje tortowe.
- Całość pieczemy około godziny w 150 stopniach . Bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i zmniejszamy po wstawieniu na 150 .
- Bezę można przełożyć kwaśnym dżemem np. porzeczkowym lub kremem kawowym czy cytrynowym :) Udekorować owocami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz