środa, 1 maja 2019

Beza Tortowa


Kiedyś jadłam  pyszny tort bezowy. Troszkę za słodki ale lekki i puszysty. Mam nadzieję,że kiedyś i mi wyjdzie choć podobny.
Beza tortowa:
składniki:
  • 10 białek jajek
  • 6 łyżek cukru  drobnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. 
  3. Dopiero gdy zgęstnieją dodać stopniowo  cukier .  
  4. Następnie łyżkę mąki i łyżkę octu lub  soku z cytryny. Mieszamy delikatnie aby piana nie opadła
  5.  na papier do pieczenia wykładamy dwa lub trzy okrągłe  porcje tortowe. 
  6. Całość pieczemy około  godziny w 150 stopniach . Bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i zmniejszamy po wstawieniu na 150 . 
  7. Bezę można przełożyć kwaśnym  dżemem np. porzeczkowym lub kremem kawowym czy cytrynowym :) Udekorować owocami. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz