środa, 1 maja 2019

ciastka półfrancuskie z jabłkami

Kruchutkie, Lekkie z nadzieniem jakie lubię :)

 ciastka półfrancuskie z jabłkami

składniki

  • 25 dkg mąki
  • 22 dkg masła
  • 1/2 kg jabłek
  • 15 dkg dżemu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu.
  • 1 jajko
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

  przygotowanie:

  1. Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia.
  2. Dodać jajko i łyżkę śmietany . Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce na 24 godziny.
  3.  Jabłka obrać , pokroić w ćwiartki  wydrążyć ziarenka. 
  4. Jabłka napełnić dżemem. 
  5. Ciasto rozwałkować  na cieniutkie kwadraty 
  6. Na każdy kwadracik dać ćwiartkę  jabłka i skleić w kopertę. 
  7.  Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
  8. Piec  około 10-15  minut .
  9. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz