ciastka półfrancuskie z jabłkami
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8gavnRfh8kwPr59fnVz1horaO9XxQIm6tzUFHoiTVg9dYy0bhFkz0xr19_DNYEbD_cCRnHb9h6XHHLGnqPYJGyKsAaUo-qMASq6g4GFt_Rw4bJJYhHeipZKb6H_WXmM9deQB8z6FcXrw/s320/ciastka.jpg)
- 25 dkg mąki
- 22 dkg masła
- 1/2 kg jabłek
- 15 dkg dżemu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu.
- 1 jajko
- 20 dkg cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
przygotowanie:
- Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Dodać jajko i łyżkę śmietany . Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce na 24 godziny.
- Jabłka obrać , pokroić w ćwiartki wydrążyć ziarenka.
- Jabłka napełnić dżemem.
- Ciasto rozwałkować na cieniutkie kwadraty
- Na każdy kwadracik dać ćwiartkę jabłka i skleić w kopertę.
- Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
- Piec około 10-15 minut .
- Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz