Róże karnawałowe
- 1/2 kg mąki pszennej
- 4 dkg masła lub margaryny
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dkg marmolady
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- cukier puder
- 1/2 kg smalcu
przygotowanie
- Make połączyć z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem ,
- Jajka ubić z cukrem dodać do mąki
- Dodać śmietanę , zagnieć ciasto.
- Rozwałkować na cienki place . Szklanką wykrwawiać ciastka każde ciasto naciąć 4-5 części.
- Złożyć po 4 krążki razem. środek przycisnąć szpilką , Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ( smalcu)
- odsączyć z nadmiaru tłuszczu wykładając na papierowy ręcznik.
- Po upieczeniu posypać cukrem pudrem w środek nałożyć marmoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz