środa, 1 maja 2019

Babka z białek

 Nie tylko bezę można zrobić z białek ale i babkę . Lekka , krucha i bardzo smaczna.
 Babka z białek
składniki:

  •  10 białek
  • 1/2 kg  mąki
  • 25 dkg cukru 
  • 25 dkg masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
przygotowanie:
  1. ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą gęstą masę przypominającą gęstą śmietanę.
  2. mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia  
  3. Do ubitych  białek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem cały czas mieszając ( ubijając)
  4.  na koniec wlewamy roztopione zimne masło lub margarynę . Mieszamy
  5.  Wlewamy do blaszki  wysmarowanej tłuszczem . 
  6. piec około 60 minut w 180 stopniach. 
  7. po upieczeniu można polać lukrem lub polewą .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz