piątek, 3 maja 2019

Cynamonowe racuszki na śmietanie

Placuszki. Małe słodkie, śmietankowe . Puszyste. Idealna przekąska czy pomysł na pyszne śniadanie :)
cynamonowe racuszki na śmietanie
składniki:
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 
  • 2 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jabłka
  • łyżka cukru 
  • szczypta soli
  •  dżem kwaśny  np. żurawinowy, porzeczkowy  czy śliwkowy .
  • olej do smażenia lub masło klarowane
Przygotowanie:
  1. Jajko zmiksować ze śmietaną. 
  2. Dodać mąkę , proszek do pieczenia, szczyptę soli , łyżkę cukru , dwie łyżki cynamonu 
  3. Jabłka obrać i pokroić  na cieniutkie plasterki . Na tarce do mizerii.
  4. Jabłka dodać do ciasta i wymieszać.
  5.  na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane. 
  6. na rozgrzany tłuszcz kłaść  małe racuszki porcjowane łyżką.
  7. Racuszki  smażymy  z obu stron na złoty kolor.
  8. po upieczeniu  podajemy z ulubionym dżemem lub konfiturą .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz