piątek, 3 maja 2019

krem budyniowy

 Był już przepis na krem do tortów i ciast . Ten jednak jest nie co inny. Myślę, że jest szybszy i może nawet smaczniejszy. Sami zresztą oceńcie.


Krem budyniowy
  • 1-2  budynie w zależności od  smaku kremu ( waniliowy, śmietankowy lub czekoladowy )
  • 1,5 szklanki mleka
  • kostka masła lub margaryny(200 g)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mleka
przygotowanie :
  1. Gotujemy budyń . Jeśli chcemy zrobić krem czekoladowy to budyń o smaku czekoladowym , jeśli chcemy waniliowy to o smaku waniliowym lub jeśli ma być śmietankowy to o smaku śmietankowym 
  2.  Wybrany budyń gotujemy w 1,5 szklance mleka aby był gęściejszy niż zwyczajowo.
  3.  masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowy  na puszystą masę. Masło powinno być  miękkie
  4. Gdy już masło  utrzemy z cukrem dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Dodajemy go partiami i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki.
  5. Do kremu  dodajemy 3 łyżki mleka aby był bardziej kremowy i jednolity.
  6. Gotowym kremem można przełożyć 3 piętrowy tort lub  biszkoptowe ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz