Makowiec
składniki na ciasto:masa makowa:
- 1/2 kg maku mielonego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- olejek migdałowy
- 100 g rodzynki
- 50 g orzechów włoskich
- Mak sparzyć.
- Zmielić trzykrotnie. Dodając łyżkę masła , rodzynki , orzechy ,
- Można dodać także kilka kropel olejku migdałowego.
- Dodać dwie łyżki miodu. Całość dobrze wymieszać.
- Gotową masą można posmarować ciasto.
- Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka z łyżką cukru i mąki. odstawić 10-15 minut
- Jajka utrzeć z cukrem dodać mąkę, rozczyn drożdżowy, pozostałą część mleka. Wymieszać. można dodać olejek cytrynowy. odstawić do wyrośnięcia około 1 godziny.
- Po tym czasie należy wyjąć ciasto wygnieć. Podzielić na 4 części.
- Każdą z części należy rozwałkować na prostokątny placek.
- Placek posmarować masą makowa i zwinąć w roladę . Tak aby masa nie wyciekła.
- Gotowy rulon przełożyć na blaszkę włożoną papierem do pieczenia.
- Makowiec posmarować roztrzepanym jajkiem . można go również zawinąć w papier do pieczenia. Odstawić całość na parę minut przed upieczeniem aby nie co urósł.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
- Upieczony makowiec można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz