piątek, 3 maja 2019

makowiec

 To  ciasto z którego słynie mój tato . Robił je  ostatnio na Wielkanoc.  Pyszny  puszysty   makowiec , który mimo kilku dni nadal był zdatny do zjedzenia i bardzo smaczny :)


Makowiec 
składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 dkg drożdży 
  • 1/2 litra mleka
  • 4 jajka
  •  olejek cytrynowy
masa makowa:
  • 1/2 kg maku mielonego 
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • olejek migdałowy
  • 100 g rodzynki 
  • 50 g orzechów włoskich 
przygotowanie  masy makowej:
  1. Mak sparzyć. 
  2. Zmielić trzykrotnie. Dodając łyżkę masła , rodzynki , orzechy ,
  3. Można dodać także kilka kropel olejku migdałowego.
  4. Dodać dwie łyżki miodu. Całość dobrze wymieszać. 
  5. Gotową masą można  posmarować  ciasto.
Przygotowanie  ciasta :
  1.  Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka z  łyżką cukru i mąki. odstawić 10-15  minut 
  2. Jajka utrzeć z cukrem dodać mąkę,   rozczyn drożdżowy, pozostałą część mleka. Wymieszać. można dodać olejek cytrynowy. odstawić do wyrośnięcia około 1 godziny.
  3. Po tym czasie należy   wyjąć ciasto  wygnieć. Podzielić na 4 części.
  4. Każdą z części należy rozwałkować na prostokątny placek.
  5. Placek posmarować masą makowa i zwinąć w roladę . Tak aby  masa nie wyciekła. 
  6. Gotowy  rulon przełożyć na blaszkę włożoną papierem do pieczenia. 
  7. Makowiec   posmarować roztrzepanym jajkiem . można go również zawinąć w papier do pieczenia. Odstawić całość na parę minut przed upieczeniem aby nie co urósł.
  8. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
  9. Upieczony makowiec można polać  lukrem lub posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz