piątek, 3 maja 2019

Anyżki

Słodkie , kruche ciastka anyżkowe.  Smaczna przekąska idealne do kawy czy herbaty.  Swoim smakiem i zapachem przypominają magiczny czas  Bożonarodzeniowych świąt.
Anyżki
  • 4 jajka
  • 300 g cukru
  • 300 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmielonego anyżu 
przygotowanie :
  1. jajka ubić z cukrem nad parą wodną do gęstego kremu .  Wystudzić  powstałą masę
  2.  Stopniowo dodawać do wystudzonej masy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielonym anyżkiem. Wszystko delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  3. Masę wykładać na blaszkę wyłożoną  papierem do pieczenia. 
  4. wykładać łyżką formując okrągłe ciasteczka.  
  5. Odstawić je do wyschnięcia  ( 6-7 godzin)
  6. Ciasteczka piec w piekarniku w 160 topniach przez około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz