składniki:
- 5 jajek
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku waniliowego
- ulubione owoce mogą być świeże lub mrożone np. jagody , truskawki , czy porzeczki czarne.
przygotowanie:
- Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę ( na najwyższych obrotach )
- dodać po jednym jajku cały czas ucierając.
- Dodać kilka kropel olejku waniliowego
- Do maślanej masy dodać przesianą porcie mąki z proszkiem i dokładnie wymieszać.
- Dodać cztery łyżki oleju i pozostałą część mąki . dokładnie wymieszać całość.
- Na końcu do ciasta dodać owoce obtoczone w łyżce mąki.
- Delikatnie wymieszać łyżką.
- Ciasto przełożyć do foremki z kominem 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
- Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz