piątek, 3 maja 2019

Babka z owocami

Prosta, szybka, krucha i bardzo smaczna. Najlepsze jest to, że za każdym razem można dodać do niej inne owoce czy ich mieszankę. Dzięki czemu nigdy nie jest  w stanie nam się znudzić .

Babka owocowa
składniki:
  • 5 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku waniliowego
  •  ulubione owoce mogą być  świeże lub mrożone np. jagody , truskawki , czy porzeczki czarne.
przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. masło utrzeć z cukrem  na puszystą masę ( na najwyższych obrotach )
  3.  dodać po jednym jajku cały czas ucierając.
  4. Dodać kilka kropel  olejku waniliowego
  5. Do maślanej masy dodać przesianą  porcie  mąki z proszkiem i dokładnie wymieszać. 
  6. Dodać cztery łyżki oleju i pozostałą część mąki .  dokładnie wymieszać całość.
  7.  Na końcu do ciasta dodać owoce obtoczone w łyżce mąki.
  8.  Delikatnie wymieszać łyżką. 
  9. Ciasto przełożyć do foremki z kominem 22 cm  wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
  10. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
  11. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz