piątek, 3 maja 2019

Babka kakaowa

 Kolejne proste i pyszne ciasto. Tym razem kakaowe. Nic w nim  nadzwyczajnego. Po za tym, że jest to  ciasto gotowane.  Przynajmniej w  części .


Babka kakaowa

składniki :

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek wody 
  • 2 szklanki mąki
  • jedno jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
przygotowanie

  1.  Kostkę masła  rozpuścić w rondelku z  szklanką cukru. 
  2. Dodać 3 łyżki kakao i 6 łyżek wody. Gotować do rozpuszczenia i połączenia się składników. (około 5 minut)
  3. Wystudzić masę. Część masy można odlać na polewę( 4-5 łyżek)
  4. Do pozostałej wystudzonej  masy kakaowej dodajemy mąkę, jajko i łyżkę proszku lub sody. Wymieszać dokładnie.
  5. Przelać ciasto  na wysmarowaną tłuszczem foremkę lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec 170-180 stopniach przez około 50 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz