![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZcZAL1aELcPXR8uOXeO8qMeBF1tGISL1xMvQ63_3srMdVP7PEEhypf5YXkOQD0QNnEtfCzWuSWSxwBpweX4TeA-6d3EODy_qoudHANW5zHqkujXs1kMEkE6SBSNKBlNRCGbmcJnVudxY/s320/40196977d8c30088860749cba5e376c32e7c6dee.jpeg)
Babka kakaowa
składniki :
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 6 łyżek wody
- 2 szklanki mąki
- jedno jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- Kostkę masła rozpuścić w rondelku z szklanką cukru.
- Dodać 3 łyżki kakao i 6 łyżek wody. Gotować do rozpuszczenia i połączenia się składników. (około 5 minut)
- Wystudzić masę. Część masy można odlać na polewę( 4-5 łyżek)
- Do pozostałej wystudzonej masy kakaowej dodajemy mąkę, jajko i łyżkę proszku lub sody. Wymieszać dokładnie.
- Przelać ciasto na wysmarowaną tłuszczem foremkę lub wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec 170-180 stopniach przez około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz