Nie jest to ten sam przepis babci. Ale mama robi z niego czasami i wychodzi podobnie pyszna drożdżowa babka. Choć nic nie przyrównuje się do tej babcinej :/ Niestety .
Drożdżówka ( przepis mamy )
Składniki:
- 10 dag drożdży.
- 1/2 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
- szczypta soli
1. wymieszać wszystkie składniki ze sobą i odstawić pod ściereczkę kuchenną na 3 godziny . .
2. Po upływie tego czasu. Wymieszać ciasto ponownie i wylać na blaszkę wysmarowaną wcześniej masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia .Blaszka powinna być w miarę duża najlepiej głębsza, bo ciasto jeszcze wyrośnie.
3. przygotowanie kruszonki i wysypanie jej na wierz ciasta.
Składniki na kruszonkę:
1 szklanka maki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła .
przygotowanie :
1. Zagnieść składniki na kruszonkę i zawinąć w folię, a następnie zamrozić.
2. Zamrożoną kruszonkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. ciasto piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego.
Rada: Idealna na podwieczorek ze szklanką kakao lub mleka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz