poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Drożdżówka

 Już kiedyś wspomniałam o  tym cieście .  Było ono ulubionym mojej babci. Pyszne puszyste ze słodką kruszoną. Smak mojego wczesnego dzieciństwa.  Uwielbialiśmy  z moim bratem i kuzynostwem wyskubywać   tą słodką kruszonkę. Za co nie raz nam się obrywało kuksańce :) hi
Nie jest to ten sam przepis babci. Ale mama robi z niego czasami i wychodzi podobnie pyszna drożdżowa babka. Choć nic nie przyrównuje się do tej babcinej :/ Niestety .

Drożdżówka ( przepis mamy )
Składniki:

  • 10 dag drożdży.
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 4 jajka
  • 1/2  szklanki oleju
  •  3/4 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli 
Przygotowanie:  
1. wymieszać wszystkie składniki ze sobą i odstawić pod ściereczkę kuchenną na 3 godziny . .
2. Po upływie tego czasu. Wymieszać ciasto ponownie i  wylać na blaszkę  wysmarowaną wcześniej  masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia .Blaszka powinna być w miarę duża najlepiej głębsza, bo ciasto jeszcze wyrośnie.
3. przygotowanie kruszonki i wysypanie jej na  wierz ciasta.
Składniki na kruszonkę:
 1 szklanka maki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła .
przygotowanie :
1. Zagnieść  składniki na kruszonkę i zawinąć w folię,  a następnie zamrozić.
2. Zamrożoną kruszonkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3.  ciasto piec  przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego.
Rada: Idealna na podwieczorek ze szklanką  kakao lub mleka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz