Ciasto cytrynowo- pomarańczowe z migdałami.
składniki.ciasto :
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka rozmiaru L
- 1 szczypta soli
- 160 g masła
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhy0v51HR3Nj4oRCGc1ovEJxH0N1ObOcT3dFvlQoRf8v1v29x1jL0239jbhdKidIUeBc_UMeilaALl8hOXn3-9I90zuks6tXuasEk46-aiTZJM0WsMtmRtlPL3O7KW3b5wOeyNGD99JBE8/s320/KW13_Ciasto-cytrynowe_960x540.jpg)
- 200 g migdałów w całości zmielonych
- 50 g migdałów zalanych wrzątkiem i obranych ze skórki
- 120 g cukru pudru
- starta skórka z cytryny
- starta skórka z pomarańczy
- sok z z jednej cytryny.
- 40 g masła
- 30 g miodu
- 50 g migdałów w całości zalanych wrzątkiem i obranych ze skórki
- 20 g migów zlanych i obranych ze skórki i drobno pokrojonych
- 20 g pistacji pokruszonych
ciasto :
- Mąkę przesiewamy do miski robimy dołek w mace.
- Dodajemy jajka ,sól i miękkie masło. Wywabiamy ciasto , następnie zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na 60 minut do lodówki.
- Ciasto po wyciągnięciu z lodówki ponownie rozgniatamy i rozwałkujemy na dwa okrągłe placki jeden o średnicy 20 cm , a drugi o średnicy 24 cm.
- Większy placek nakładamy na spód tortownicy i podwijamy brzegi na 2 cm.
- Na tak przygotowanym spodzie rozsmarowujemy nadzienie migdałowe i przykrywamy
je drugim plackiem , przygniatamy i nakłuwamy ciasto widelcem.
- Do czystej miski przekładamy zmielone migdały oraz obrane ze skóry migdały ,
- Dodajemy cukier puder, starta skórkę z cytryny i pomarańczy oraz sok z cytryny ,
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
- Masło z miodem przekładamy do miski rozpuszczamy w mikrofalówce.
- Do masła z miodem dodajemy sparzone wrzątkiem i obrane migdały w całości oraz sparzone wrzątkiem , obrane i drobno pokrojone migdały oraz pokruszone pistacje.
- Orzechy z masłem i miodem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopnii
na około 20 -30 minut . - Upieczone ciasto ostawiamy do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz