niedziela, 22 września 2019

ciasto cytrynowo- pomarańćzowe z migdałami - przepis z lidla

 Kolejna słodkość z Lidla . Kojarząca  się ze świętami.
 Ciasto  cytrynowo- pomarańczowe z migdałami. 
składniki.
ciasto :
  •  280 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka rozmiaru L
  •  1 szczypta  soli
  • 160 g masła
 nadzienie:
  •  200 g  migdałów w całości zmielonych 
  • 50 g  migdałów zalanych wrzątkiem  i obranych ze skórki 
  •  120 g cukru pudru
  • starta skórka z cytryny
  •  starta skórka z pomarańczy 
  • sok z   z jednej cytryny.
 górna warstwa:
  • 40 g masła
  • 30 g miodu 
  • 50 g migdałów w całości zalanych wrzątkiem i obranych ze skórki
  •  20 g migów  zlanych i obranych ze skórki i drobno pokrojonych 
  • 20 g pistacji pokruszonych
Przygotowanie :
ciasto :
  1. Mąkę przesiewamy do miski robimy dołek w mace. 
  2. Dodajemy jajka ,sól i miękkie masło. Wywabiamy ciasto , następnie  zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na 60 minut do lodówki.
  3.  Ciasto po  wyciągnięciu  z lodówki  ponownie rozgniatamy i rozwałkujemy  na dwa okrągłe  placki jeden o średnicy 20 cm  , a drugi o średnicy 24 cm.  
  4. Większy placek  nakładamy na spód  tortownicy i podwijamy brzegi na  2 cm. 
  5.  Na tak przygotowanym spodzie  rozsmarowujemy nadzienie migdałowe  i przykrywamy
     je drugim  plackiem ,  przygniatamy i nakłuwamy ciasto widelcem. 
Nadzienie : 
  1. Do czystej miski przekładamy  zmielone migdały oraz obrane ze skóry migdały , 
  2. Dodajemy cukier puder, starta skórkę z cytryny i pomarańczy oraz sok z cytryny ,
  3.  Wszystkie składniki  dokładnie mieszamy 
Górna warstwa:
  1. Masło z miodem  przekładamy do miski  rozpuszczamy w mikrofalówce. 
  2.   Do masła z miodem  dodajemy  sparzone wrzątkiem  i obrane migdały w całości oraz sparzone wrzątkiem , obrane i drobno  pokrojone  migdały  oraz pokruszone pistacje. 
  3.  Orzechy z masłem i miodem  rozsmarowujemy  na wierzchu ciasta.
  4.  Ciasto wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do temperatury 200 stopnii
     na około 20 -30 minut . 
  5. Upieczone ciasto ostawiamy do wystygnięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz