sobota, 21 września 2019

Szaszłyki wieprzowe - biedronowy przepis

Coś  dobrego. Coś innego . Na przekąskę lub na grilla. Dawno ich nie jadłam a wy?
Szaszłyki wieprzowe.

Czas przygotowania (1 godzina  30 minut , 4 porcje/)
składniki:
  • 560 g kotletów z karczku wieprzowego ( 1 opakowanie) 
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka żółta 
  •  przyprawa do grilla , sól 

przygotowanie.
  1. Cebulę obieramy i siekamy . 
  2. Mięso płuczemy , osuszamy  , kroimy na kawałki o boku 3 cm.  posypujemy solą
    i przyprawą do grula i posiekaną cebulą.   następnie smarujemy oliwą  i odstawiamy
    na godzinę.
  3. W tym czasie  boczek kroimy w plasterki  o grubości 0.5 cm.  i na kwadraty o boku
    3 cm. 
  4. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasiennie, a następnie kroimy na kawałki tak jak boczek. 
  5. Na szpadki lub patyczki do szaszłyków  nadziewany naprzemiennie kawałki mięsa boczku
    i papryki. 
  6. układamy szaszłyki na blaszce i pieczemy około15-20 minut w temperaturze 200 stopni 
  7. Podajemy z ryżem , frytkami lub  pieczonymi ziemniakami  i piklami ( mieszanki warzywnej zaprawionej  w occie i soli) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz