niedziela, 22 września 2019

mazurek marchewkowy - przepis z lidla


Mazurek to raczej na Wielkanoc. Mazurek to bardzo słodkie i często skomplikowane  ciasto.
 W ulotkach z przepisami znalazłam  przepis na  mazurek marchewkowy. 
Nie wątpliwie szybszy  i zdrowszy. Ale czy dobry? Kto z was już go próbował? 

Mazurek  marchewkowy
Czas przygotowania 2 godziny , 10 porcji, blacha 27 na 17 cm.
składniki:
 ciasto:
  • 150 g  marchewek umytych obranych i starowanych na  średnich oczkach tarki. 
  • 2 jajka rozmiaru L
  • 120 g cukru trzcinowego 
  • 1 cukier willowy
  • 110 g mąki pszennej typu 650 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • 60 g orzechów laskowych  zmielonych 
  • 60 g orzechów włoskich  posiekanych
  • 2 szczypty  zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 110 ml oleju słonecznikowego

 masa z serka homogenizowanego i twarogu:
  • 275  g twarogu  tłustego wcześniej zmiksowanego 
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (400 g) 
  • 40 g cukru pudru

Dekoracja
  • suszone morele ,
  • wiśnie  kandyzowane, 
  • migdały
  • orzechy włoskie.


przygotowanie:

ciasto :
  1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym  na puszystą pianę. 
  2.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , orzechami laskowymi  i włoskimi oraz zmielonymi goździkami i cynamonem. 
  3. Do ubitej piany z jajek i cukru stopniowo dodajemy wcześniej  wymieszane produkty na przemian z olejem, na końcu dodajemy startą na tarce marchewkę. 
  4. Ciasto przekładamy na blaszkę  o wiarach 27 na 17 cm  posmarowaną masłem i posypaną okruszkami lub bułka tartą . pieczemy w temperaturze 175 stopni  35-40 minut. Upieczone ciasto studzimy.


masa z serka homogenizowanego i twarogu. 
  1. Do naczynia miksera przekładamy  wcześniej zmiksowany  twaróg oraz serek waniliowy , dodajemy przesiany cukier puder.
  2. Miksujemy do momentu , kiedy wszystkie składniki  się połączą. 


Dekoracja
  1. Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż na dwie  równe części .
  2. Dolną warstwę mazurka smarujemy częścią masy serowej.
  3. Następnie na posmarowany spód  nakładamy górną warstwę ciasta.
  4. Górną warstwę ciasta oraz boki dokładnie i równo smarujemy  masą serową.
  5. Pozostałą ilość masy przeskładamy do rękawa  cukierniczego z końcówką dekoracyjną
  6.  i robimy rozetki dokoła ciasta.
  7. Mazurek dekorujemy kandyzowanymi  i suszonymi owocami oraz orzechami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz