sobota, 21 września 2019

Schab z papryką - biedronowe danie

Kolejny   smaczne danie obiadowe. Pewnie wielu z was znane ale czy lubiane?
Przepis z ulotki z biedronki :)  Schab z papryką.  Czyli coś innego niż schabowy   Może skusi się mój niejadek ?
Schab z papryką. 
czas przygotowania (45 minut , 4 porcje )
składniki:
  • 540 g kotletów schabowych ( 1,5 opakowania)
  •  2 cebule
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • białko z jednego jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego.
  • 1 łyżka wódki? serio?
  •  1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju 
  • sól i pieprz do smaku
 przygotowanie:
  1.   Białka ucieramy z sosem sojowym, jedną łyżką mąki ziemniaczanej i wódką.
  2. Schab  płuczemy , kroimy na kawałki o długości 3-4 cm.  obtaczamy w białku z sosem sojowym i odstawiamy. 
  3. Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę . Paprykę płuczemy, usuwamy gniazda nasienne,
    mąż kroimy na kawałki  takiej wielkości jak mięso. 
  4. Łyżkę mąki ziemniaczanej  ucieramy z 4 łyżkami wody łyżką cukru i szczyptą soli
     z pieprzem. 
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso  , smażymy przez 3 minut  i zdejmujemy
     z patelni.  
  6. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę i paprykę  przez około 2 minut po czym dodajemy mięso i smażymy przez minutę.
  7.  Następnie zalewamy  wszystko mąką rozrobioną w wodzie i mieszamy aż sos zgęstnieje. 
  8. Podajemy do  ryżu. Smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz