sobota, 21 września 2019

Faszerowane Warzywa -biedronkowy przepis

Warzywa są zdrowe i smaczne . Dobre na surowo ,  smaczne   gotowane czy pieczone.  Każdy wybierze co lubi.   Dla mnie chyba nie ma różnicy czy surowe  czy w daniu. Ważne by smacznie.:)
Warzywa faszerowane

 czas przygotowania( 1 godzina  10 minut , 6 porcji .)

Składniki:
  • 6 zielonych papryk 
  • 6 pomidorów 
  • 400 g mięsa mielonego  z szynki ( 1 opakowanie)
  • 400 g cebuli 
  • 60 g masła
  • 250 g ryżu długoziarnistego 
  • 2 jajka
  • sól i pieprz.
 przygotowanie:
  1. Ryż gotujemy na szybko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. Warzywa myjemy . Z Papryki i pomidorów odcinamy  wierzch ( plaster )  
  3. Paprykę i pomidory wydrążamy w środku .
  4. Cebulę kroimy drobno  i rumienimy na maśle. Dodajemy mięso mielone .
  5. Mieszamy  przestudzone mięso z cebulą z ugotowanym ryżem i jajkami  doprawiając sola
    i pieprzem.
      Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone papryki i pomidory.  przykrywamy je plastrami odciętych wcześniej wierzchów. 
  6.  Układamy w  żaroodpornym      naczyniu  wysmarowanym masłem  i pieczemy 25 minut
     w temperaturze 180 stopni. 
    Podajemy  na ciepło z sosem pomidorowym lub po wystudzeniu z sosem winegret.
Mój brat robił   same papryki tak nadziewane  a zamiast sosu polał je ketchupem który wszyscy uwielbiamy :) Nawet babci smakowało.  A to  nasz autorytek kulinarny. :)
Szkoda  że cie już nie ma babciu 😥

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz