Warzywa faszerowane
- 6 zielonych papryk
- 6 pomidorów
- 400 g mięsa mielonego z szynki ( 1 opakowanie)
- 400 g cebuli
- 60 g masła
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 2 jajka
- sól i pieprz.
- Ryż gotujemy na szybko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Warzywa myjemy . Z Papryki i pomidorów odcinamy wierzch ( plaster )
- Paprykę i pomidory wydrążamy w środku .
- Cebulę kroimy drobno i rumienimy na maśle. Dodajemy mięso mielone .
- Mieszamy przestudzone mięso z cebulą z ugotowanym ryżem i jajkami doprawiając sola
i pieprzem.
Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone papryki i pomidory. przykrywamy je plastrami odciętych wcześniej wierzchów. - Układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i pieczemy 25 minut
w temperaturze 180 stopni.
Podajemy na ciepło z sosem pomidorowym lub po wystudzeniu z sosem winegret.
Szkoda że cie już nie ma babciu 😥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz