- Ten elegancki torcik na zimno nie wymaga dużego nakładu pracy. Wyśmienite uwiecznienie świątecznego obiadu.
- Brzoskwinie są bogate w witaminę C i błonnik.
- Żelatyna zawiera dużo wapnia.
- przygotowanie 20 minut + chłodzenie 3 godziny.
Torcik Bajkowy :
składniki:- czubata szklanka pokruszonych herbatników
- 50 g siekanych orzechów pekan ( lub włoskich )
- 3 łyżki stopionej margaryny
- 3 łyżki miodu
- 7 łyżek soku brzoskwiniowego lub pomarańczowego
- 4 listki żelatyny ( łyżka 8 g)
- 3 duże obrane najlepiej świeże brzoskwinie.
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g jogurtu waniliowego
- 200 g twarożku ( serka wiejskiego)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2wRw7G7pNmObMl1ebcofwicFH8KgBEzqZmyXpoSIu-dHvVy8U30hKvRnPe0Dk8pPurSIXYas582AxfTgVMb_qBCtiMk4EsYg1TmqLYQDahnMgFmHxcdsL9ZGUjRQN8ax44bZabKRE3DE/s320/6634-photo-main.jpg)
przygotowanie:
- Zmieszać pokruszone herbatniki z orzechami , tłuszczem i miodem. Masą wyłożyć okragłą tortownicę ( o średnicy koło 22 cm z wyjmowanym dnem )
- Sok z owoców zagotować dodać do żelatyny . Ostudzić.
- Brzoskwinie pokroić i zagotować wraz z cukrem oraz sokiem z cytryny . Gotować na małym ogniu przez 5 minut a ż owoce zmiękną. Dodać cukier waniliowy . Połowę brzoskwiń przełożyć do miski i odstawić.
- Pozostałe owoce poszatkować w mikserze lub robocie kuchennym . Dodać jogurt , twarożek i mieszankę żelatynową. Urobić na kremową masę. Całe owoce położyć na spodzie z herbatników . Wlać masę i chłodzić przez około 3 godziny.
- Dla odmiany deser będzie mniej kaloryczny, gdy użyje się chudego jogurtu z cukrem waniliowym
Rada: konsystencja masy na spód jest grudkowa. Najlepiej jak jest więc wgnieć ją do formy palcami. Powinna być zwarta i równo rozłożona.
Rada 2. sok z brzoskwiń powinien być naturalny . można go zastąpić sokiem z ananasa lub innym z zawartością miazgi..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz