piątek, 13 września 2019

Tort Bajkowy

Troszkę słodkości z bajek  mądrości :)

  • Ten elegancki torcik na zimno nie wymaga dużego nakładu pracy. Wyśmienite uwiecznienie świątecznego obiadu. 
  • Brzoskwinie są bogate w witaminę C i  błonnik.  
  • Żelatyna  zawiera dużo wapnia.
  • przygotowanie 20 minut  + chłodzenie 3 godziny.


Torcik Bajkowy :
składniki:

  •  czubata szklanka pokruszonych herbatników  
  • 50 g siekanych orzechów pekan ( lub włoskich )
  •  3 łyżki stopionej margaryny
  • 3 łyżki miodu
  •  7 łyżek soku brzoskwiniowego  lub pomarańczowego
  • 4 listki żelatyny ( łyżka  8 g)
  •  3 duże obrane  najlepiej świeże brzoskwinie. 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka  soku z cytryny 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g  jogurtu waniliowego
  • 200 g twarożku ( serka wiejskiego)

przygotowanie:

  1.  Zmieszać pokruszone herbatniki z orzechami , tłuszczem i miodem.  Masą wyłożyć  okragłą tortownicę ( o średnicy koło 22 cm z wyjmowanym dnem ) 
  2. Sok z owoców zagotować dodać do żelatyny . Ostudzić.
  3. Brzoskwinie pokroić i zagotować  wraz z cukrem oraz sokiem z cytryny . Gotować na małym ogniu przez 5 minut a ż owoce zmiękną.  Dodać cukier waniliowy . Połowę brzoskwiń przełożyć do miski i odstawić. 
  4.  Pozostałe owoce  poszatkować  w mikserze lub robocie kuchennym . Dodać jogurt , twarożek i mieszankę żelatynową.  Urobić na  kremową masę. Całe owoce położyć na spodzie z herbatników . Wlać masę i chłodzić przez około 3 godziny.  
  5.  Dla odmiany deser będzie mniej kaloryczny, gdy użyje się chudego jogurtu z  cukrem waniliowym

Rada: konsystencja masy na spód jest grudkowa. Najlepiej jak jest więc  wgnieć  ją do formy palcami.  Powinna być zwarta i równo  rozłożona.
 Rada 2. sok z brzoskwiń powinien być  naturalny . można go zastąpić sokiem z ananasa lub innym z zawartością miazgi..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz