sobota, 21 września 2019

Gularz z plackami ziemniaczanymi - przepis z biedronki

 Kiedy jadłam  coś takiego  pod nazwą  ,, Węgierski'' .  Jak myślicie to jest to samo?

 Gulasz z plackami ziemniaczanymi:

Czas przygotowania 1 godzina , 4 porcje.

składniki
  • 400 g mięsa na gulasz z szynki (1 opakowanie)
  • 200 g pieczarek 
  • 100 g boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 330 ml piwa serio?
  • 400 g cebuli
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  •  2 łyżki mąki
  •  tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz , słodka papryka w proszku

 przygotowanie gulaszu :
  1.  mięso  płuczemy i kroimy w dość dużą kostkę. pieczarki obieramy  i kroimy w plasterki . Cebulę obieramy  i jedna ścieramy na tarce  pozostałe kroimy w kostkę. 
  2. Boczek przesmażamy na maśle 
  3. podsmażamy  mięso , cebulę  pokrojone w kostkę i pieczarki 
  4. Do podsmażonych składników dodajemy przecier pomidorowy i piwo  . doprawiamy solą , pieprzem i papryką  i dusimy pod przykryciem 40 minut, na małym ogniu. 
  5. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy  sos  zgęstnieje. 

Przygotowanie placków ziemniaczanych :
  1. Ziemniaki  płuczemy , obieramy , ścieramy na tarce  , odciskamy z płynu, odstawiamy. Odlewamy płyn zostawiając skrobię którą dodajemy do ziemniaków, razem z jajkiem  i startą cebulą i mąką . Mieszamy . Doprawiamy sola i wyrabiamy.
  2.  Na rozgrzanym   tłuszczu kładziemy porcje masy formując łyżką placki  i smażymy z obu stron na złoty kolor .  
  3. Placki podajemy ciepłe z  przygotowanym  gulaszem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz