Gulasz z plackami ziemniaczanymi:
Czas przygotowania 1 godzina , 4 porcje.
składniki
- 400 g mięsa na gulasz z szynki (1 opakowanie)
- 200 g pieczarek
- 100 g boczku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 330 ml piwa serio?
- 400 g cebuli
- 1,2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- tłuszcz do smażenia
- sól i pieprz , słodka papryka w proszku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6qrKUD9A3WRIXMHdD2BM5FMb2Awt8r9MGH4tVy9IhBHPndSLCYnBD0CGE6q1TtMhBDoYvmg0eWX7HCWrPPNwW60b2MPFKnN9QV27ZhvUutp3sdVQL8zRiBSHgjRqDuCQytoKiaXJcGr8/s1600/pobrane+%25281%2529.jpg)
przygotowanie gulaszu :
- mięso płuczemy i kroimy w dość dużą kostkę. pieczarki obieramy i kroimy w plasterki . Cebulę obieramy i jedna ścieramy na tarce pozostałe kroimy w kostkę.
- Boczek przesmażamy na maśle
- podsmażamy mięso , cebulę pokrojone w kostkę i pieczarki
- Do podsmażonych składników dodajemy przecier pomidorowy i piwo . doprawiamy solą , pieprzem i papryką i dusimy pod przykryciem 40 minut, na małym ogniu.
- Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy sos zgęstnieje.
Przygotowanie placków ziemniaczanych :
- Ziemniaki płuczemy , obieramy , ścieramy na tarce , odciskamy z płynu, odstawiamy. Odlewamy płyn zostawiając skrobię którą dodajemy do ziemniaków, razem z jajkiem i startą cebulą i mąką . Mieszamy . Doprawiamy sola i wyrabiamy.
- Na rozgrzanym tłuszczu kładziemy porcje masy formując łyżką placki i smażymy z obu stron na złoty kolor .
- Placki podajemy ciepłe z przygotowanym gulaszem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz