piątek, 13 września 2019

Faszerowane cukinie na 3 sposoby

Dawno nie pisałam.  Jednak pora wrócić do pisania. Zostało jeszcze bardzo dużo przepisów do  ujawnienia z  karteczek  z szuflady mojej mamy , które nazbierała przez te wszystkie lata.
 a o to kolejny   pyszny przepis  i na pewno  zdrowszy od typowej zapiekanki :)


  Faszerowane  cukinie na 3 sposoby :

  • miękkie  cukinie, a pod chrupiącą skórką stopionego sera  posilne  nadzienie  mięsne i soczyste pomidory.
  •  cukinia i pomidory mają mało kalorii dlatego nawet z mięsem mielonym oraz serem tworzą  danie nisko kaloryczne. 
  • przygotowanie 40 minut , przyrządzenie 45 minut .

Faszerowana cukinia  z mięsem mielonym i pomidorami
Składniki:

  •  1 czerstwa bułka 
  • 4 średnie cukinie
  • 1 mała cebula 
  • 1 pęczek matki 
  • 30 dag mieszanego mięsa mielonego.
  • 1 jajko, 1 łyżka musztardy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • pół łyżeczki  tartej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 mały słoik pomidorów konserwowych
  •  1 łyżka roztartego oregano
  • 10 dag startego ementalera 

 przygotowanie :

  1.  Bułkę  namoczyć w wodzie . Cukinie umyć , oczyścić , przekroić wzdłuż. na połowy i wydrążyć nasiona łyżeczką.  Natkę umyć , osuszyć i posiekać. 
  2.   Nastawić piekarnik na 200 stopni . Cebulę obrać i posiekać bardzo drobno   razem z miąższem cukinii.  Podsmażyć na odrobinie tłuszczu i ostudzić. 
  3.   Mięso włożyć do miski  dodać cebulę z cukinią , natkę , jajko , musztardę, paprykę , gałkę , sól i pieprz oraz  wyciśniętą bułkę. Całość dokładnie wymieszać na  spoista masę  i napełnić nią połówki cukinii.  
  4. Pomidory odsączyć  , posiekać i  dodać oregano  , soli i pieprzy i wymieszać.  Tak powstały sos   wlać do formy i ułożyć na nim cukinie.
  5. Piec w środkowej części piekarnika przez około 35 minut . Posypać serem i piec  dalej przez 5-10 minut.  
  6. cukinie ułożyć po dwie na talerzu . Podawać ze świeża bagietką i ewentualnie Sałatą. 



Dla odmiany  Farsz  Rybny :
  składniki :

  • 30 dag filetów rybnych  ( dorsz , śledź )
  • 4 średnie cukinie
  • jedna cebulą
  • 20 dag sera
  •  łyżka koperku 
  • jajko
  • sól i pieprz. 

Przygotowanie:

  1.  Miąższ cukinii posiekany z cebulą podsmażyć na łyżce oleju. 
  2.  Dodać 20 dag świeżego sera , 2 łyżki siekanego koperku, jajko .
  3.  Przyprawić solą i pieprzem . Wymieszać 
  4.  30 dag filetów rybnych pokroić w kostkę , skropić sokiem z cytryny i dodać do masy. 
  5.  Dalej postępować jak wyżej w przepisie  jednak nie posypywać już serem . 

 Dla odmiany  Farsz Grzybowy:
 składniki :

  • 50 dag pieczarek , 
  • cebula
  • 4 średnie cukinie
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  •  20 dag białego sera


przygotowanie:

  1.   50 dag  pieczarek  pokroić w plastry i smażyć z cebulą i  miąższ z cukinii i smażyć aż odparuje sos. 
  2. Dodać natkę pietruszki , sól i pieprz  do smaku oraz 20 dag  białego sera wymieszać .
  3.  Napełnić cukinie. 
  4. Piec jak wyżej w przepisie . 
Który  Farsz wybieracie?




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz