a o to kolejny pyszny przepis i na pewno zdrowszy od typowej zapiekanki :)
Faszerowane cukinie na 3 sposoby :
- miękkie cukinie, a pod chrupiącą skórką stopionego sera posilne nadzienie mięsne i soczyste pomidory.
- cukinia i pomidory mają mało kalorii dlatego nawet z mięsem mielonym oraz serem tworzą danie nisko kaloryczne.
- przygotowanie 40 minut , przyrządzenie 45 minut .
Faszerowana cukinia z mięsem mielonym i pomidorami
Składniki:- 1 czerstwa bułka
- 4 średnie cukinie
- 1 mała cebula
- 1 pęczek matki
- 30 dag mieszanego mięsa mielonego.
- 1 jajko, 1 łyżka musztardy
- pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały słoik pomidorów konserwowych
- 1 łyżka roztartego oregano
- 10 dag startego ementalera
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvuUNxUKhcvGsvP7HB0_BwM_6z7KvlkO1bBSrJC4heKWmxChEof16E9eIyeVT-IV4beezYINZAmmluF1AOkjD_TWXehJebBSUtqmCRFt5AQH57Lk1BxPbgHEL_aLi0O6yrtGUiPNe0agk/s320/EFdktkqTURBXy80YTY0YmUyMGQ0MmJhMjdhZTE0MjE5ODE0MWIyZjJlMi5qcGVnk5UDACPNBpjNA7aTBc0DFM0BvJUH2TIvcHVsc2Ntcy9NREFfLzE0MGIxY2ZlN2YwYWM1MmVkYzAxMGQ3MDk3OGU4NGJlLnBuZwDCAA.jpg)
przygotowanie :
- Bułkę namoczyć w wodzie . Cukinie umyć , oczyścić , przekroić wzdłuż. na połowy i wydrążyć nasiona łyżeczką. Natkę umyć , osuszyć i posiekać.
- Nastawić piekarnik na 200 stopni . Cebulę obrać i posiekać bardzo drobno razem z miąższem cukinii. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu i ostudzić.
- Mięso włożyć do miski dodać cebulę z cukinią , natkę , jajko , musztardę, paprykę , gałkę , sól i pieprz oraz wyciśniętą bułkę. Całość dokładnie wymieszać na spoista masę i napełnić nią połówki cukinii.
- Pomidory odsączyć , posiekać i dodać oregano , soli i pieprzy i wymieszać. Tak powstały sos wlać do formy i ułożyć na nim cukinie.
- Piec w środkowej części piekarnika przez około 35 minut . Posypać serem i piec dalej przez 5-10 minut.
- cukinie ułożyć po dwie na talerzu . Podawać ze świeża bagietką i ewentualnie Sałatą.
Dla odmiany Farsz Rybny :
składniki :- 30 dag filetów rybnych ( dorsz , śledź )
- 4 średnie cukinie
- jedna cebulą
- 20 dag sera
- łyżka koperku
- jajko
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Miąższ cukinii posiekany z cebulą podsmażyć na łyżce oleju.
- Dodać 20 dag świeżego sera , 2 łyżki siekanego koperku, jajko .
- Przyprawić solą i pieprzem . Wymieszać
- 30 dag filetów rybnych pokroić w kostkę , skropić sokiem z cytryny i dodać do masy.
- Dalej postępować jak wyżej w przepisie jednak nie posypywać już serem .
Dla odmiany Farsz Grzybowy:
składniki :- 50 dag pieczarek ,
- cebula
- 4 średnie cukinie
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
- 20 dag białego sera
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZmj4gFZf2IT1iU7HbNIMZcoKrOEBZ8v5-w2_jI4ENo53WBFDNd6tvPrLXZgthbuixOmayCe9rP9e386119VDYdGn7_FmyXwLezEkVKAvvSdIVuBU8nYABWf_INft-u_yp_adP_s7r_gE/s1600/347499_200.jpg)
przygotowanie:
- 50 dag pieczarek pokroić w plastry i smażyć z cebulą i miąższ z cukinii i smażyć aż odparuje sos.
- Dodać natkę pietruszki , sól i pieprz do smaku oraz 20 dag białego sera wymieszać .
- Napełnić cukinie.
- Piec jak wyżej w przepisie .
Który Farsz wybieracie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz