piątek, 11 października 2019

Duszone pulpety z warzywami korzeniowymi

Delikatne pulpety w towarzystwie   aksamitnego pure z warzyw.
 Przepisy z książki  odchudzanie zaczyna się z głową .  Danuty Awolusi.

 duszone pulpety z warzywami 
składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka lub indyka
  • 3 duże marchew 
  •  1 seler korzenny
  •  biała część pora
  •  jedna mała cebula
  •  sól i pieprz do smaku
  • pietruszka lub koperek 

przygotowanie:

  1. Marchewkę i seler obrać  i zetrzeć na tarce 
  2. Starte warzywa   wrzucamy do garnka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i podsmażamy.
  3.  Pora kroimy w piórka i wrzucamy   do garnka.
  4. Warzywa  zalewamy nie wielką ilością wody i dusimy około 15 minut. 
  5. Mięso mielimy  i ścieramy do niego cebulkę  doprawiamy solą do smaku. 
  6.  Z  przygotowanej masy  formujemy  pulpeciki i wrzucamy do garnka z warzywami.  
  7. Potrząsnąć garnkiem aby  klopsy otuliły się w sosie .
  8.  Dusimy wszystko około 15 minut. 
  9. Można podawać gotowe pulpety z sosem posypane pietruszką lub koperkiem.  Gdy przestygnie można dodać do sosu kilka  łyżek jogurtu naturalnego  
  10. Do pulpetów w takim sosie można zrobić puree  z ryżu lub kalafiora.
  11. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz