Przepisy z książki odchudzanie
zaczyna się z głową . Danuty Awolusi.
duszone pulpety z warzywami
składniki:
- podwójna pierś z kurczaka lub indyka
- 3 duże marchew
- 1 seler korzenny
- biała część pora
- jedna mała cebula
- sól i pieprz do smaku
- pietruszka lub koperek
przygotowanie:
- Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce
- Starte warzywa wrzucamy do garnka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i podsmażamy.
- Pora kroimy w piórka i wrzucamy do garnka.
- Warzywa zalewamy nie wielką ilością wody i dusimy około 15 minut.
- Mięso mielimy i ścieramy do niego cebulkę doprawiamy solą do smaku.
- Z przygotowanej masy formujemy pulpeciki i wrzucamy do garnka z warzywami.
- Potrząsnąć garnkiem aby klopsy otuliły się w sosie .
- Dusimy wszystko około 15 minut.
- Można podawać gotowe pulpety z sosem posypane pietruszką lub koperkiem. Gdy przestygnie można dodać do sosu kilka łyżek jogurtu naturalnego
- Do pulpetów w takim sosie można zrobić puree z ryżu lub kalafiora.
- Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz