czwartek, 3 października 2019

Pieczone pulpety - dwa warianty

 Coś innego.   W dwóch wariantach. Który lepszy?  Oceńcie sami. Przepisy z książki :  ,,Odchudzanie zaczyna się  z głową . " Danuty Awolusi.
składniki na  wersję  mięsną:
  • 1/2 dużej piersi kurczaka
  • 1 spora marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 cm imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego ( możne jakiś inny też dobry )
Przygotowanie:
  1.  Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Mięso pokrojone w kostkę  wcześniej mielę, 
  3. marchewkę i cebulę trę na tarce o dużych oczkach  i dodaję do mielonego mięsa.
  4. imbir  ścieram na drobnych oczkach  
  5.  Dodaję sos  , pieprz , i wyrabiamy wszystko.  
  6. Z masy formujemy małe  podłużne pulpety i układamy je  na blaszce 
  7. Pieczemy około 20 minut  do zrumienienia. 

Składniki  na wersję wegańską:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • puszka białej fasoli
  • 1 spora marchewka 
  • 1,5 cm imbiru
  • łyżeczka soli
  • pieprz. 
przygotowanie:
  1.  Kaszę wcześniej ugotować . wystudzić.
  2.  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.   Blaszkę wyłożyć papierem. 
  3. Do kaszy dodajemy  odsączoną fasolkę  
  4. Przyprawiamy solą i pieprzem. 
  5. Marchewkę i imbir ścieramy na drobno. 
  6. Wszystkie składniki i miksuje 
  7. Z powstałej masy formujemy  okrągłe pulpety . 
  8. Układamy na blaszce i pieczemy 20 minut do zrumienienia.  
  9. Po upieczeniu wystudzamy 20-30 minut, a następnie zdejmujemy z  blaszki. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz