środa, 2 października 2019

Naleśniki z kaszy gryczanej.


 Kolejny przepis z książki  Odchudzanie zaczyna się z głową.   Danuty Awolusi, który  mnie zaciekawił.  Kto nie lubi naleśników?  Chyba mało kto. W mieście coraz częściej można spotkać naleśnikarnie . Mówią naleśnik  taka prosta sprawa a jak wiecie dla mnie to nadal wyzwanie i mam wielki podziw dla tych którzy potrafią je robić. Zwłaszcza  jeśli są jednocześnie smaczne ale i zdrowe. Te   nie wątpliwie na takie wyglądają. Próbujemy?

 Naleśniki z kaszy gryczanej
 Składniki na jedną  osobę  jak w moim przypadku , czyli 3 -4 naleśniki.
  • 10 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
  • Woda
  • Sól
 Składniki na farsz:
  • 500 g  pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 łyżki  sosu sojowego (  kto nie lubi można go zastąpić jakiś innym  chyba nic się nie stanie J)
  •  1 łyżka suszonego tymianku( natka pietruszki  )
  • Pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
1.     Kaszę wsypuję do wysokiego naczynia i zalewamy jedną szklanką   zimnej wody  . Odstawić przynajmniej na 1,5 godziny.
2.     Po tym czasie odlewamy wodę ( kasza  będzie glutowata)
3.      Do kaszy dodać pół łyżki soli i dokładnie  miksujemy / blendujemy.  Musi być gładka. Konsystencja  powinna być taka jak na  tradycyjne  naleśniki.  Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać troszkę więcej wody.
4.     Nagrzewamy patelnię i nalewamy porcję ciasta . Nie dajemy oleju.
5.     Naleśnik pieczemy 3-5 minut, aż dobrze się wypiecze po czym przewracamy  na drugą stronę.
Przygotowanie Farszu:
1.      Cebulę obieramy i drobno pokrojona przysmażamy na patelni bez oleju.
2.     Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli.
3.     Dodajemy tymianek doprawiamy solą.
4.     Często mieszamy  do czasu odparowania wody.
5.     Dodajemy sos sojowy i dodać pieprz . 
6.     Mieszamy.
7.     Gdy farsz przestygnie składniki  blend ujemy.
8.     Na końcu dodajemy natkę pietruszki.
9.     Przygotowaną pasta smarujemy naleśniki.
10.  Można podać w towarzystwie surówki z selera , jabłka i chrzanu. ( albo  bez chrzanienia to jest pyszne )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz