![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqDK3nPXX0mVplSqYivjbp5tqTNAPd-yeowqtiLWTEDGqLbmp98V-LyCQZixZ701WWM9oZGt10mddaHeWyFyIR3i-fYG3u_KC2bTAsrnM55T1uShoDRFnY_lYypcUuaSkJZVo-yN2NxXY/s320/wegefaza+20150325+nale%25C5%259Bniki+gryczane+z+kaszy1a.jpg)
Kolejny przepis z książki Odchudzanie
zaczyna się z głową. Danuty Awolusi, który mnie zaciekawił. Kto nie lubi naleśników? Chyba mało kto. W mieście coraz częściej
można spotkać naleśnikarnie . Mówią naleśnik
taka prosta sprawa a jak wiecie dla mnie to nadal wyzwanie i mam wielki
podziw dla tych którzy potrafią je robić. Zwłaszcza jeśli są jednocześnie smaczne ale i zdrowe. Te nie wątpliwie na takie wyglądają. Próbujemy?
Naleśniki z kaszy gryczanej
Składniki na jedną osobę
jak w moim przypadku , czyli 3 -4 naleśniki.
- 10 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
- Woda
- Sól
Składniki na farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2-3 łyżki sosu sojowego ( kto nie lubi można go zastąpić jakiś innym chyba nic się nie stanie J)
- 1 łyżka suszonego tymianku( natka pietruszki )
- Pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
1.
Kaszę wsypuję do wysokiego naczynia i zalewamy jedną
szklanką zimnej wody . Odstawić przynajmniej na 1,5 godziny.
2.
Po tym czasie odlewamy wodę ( kasza będzie glutowata)
3.
Do kaszy dodać
pół łyżki soli i dokładnie miksujemy / blendujemy. Musi być gładka. Konsystencja powinna być taka jak na tradycyjne naleśniki. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać troszkę więcej
wody.
4.
Nagrzewamy patelnię i nalewamy porcję ciasta . Nie
dajemy oleju.
5.
Naleśnik pieczemy 3-5 minut, aż dobrze się wypiecze po
czym przewracamy na drugą stronę.
Przygotowanie Farszu:
1.
Cebulę obieramy
i drobno pokrojona przysmażamy na patelni bez oleju.
2.
Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli.
3.
Dodajemy tymianek doprawiamy solą.
4.
Często mieszamy do czasu odparowania wody.
5.
Dodajemy sos sojowy i dodać pieprz .
6.
Mieszamy.
7.
Gdy farsz przestygnie składniki blend ujemy.
8.
Na końcu dodajemy natkę pietruszki.
9.
Przygotowaną pasta smarujemy naleśniki.
10. Można
podać w towarzystwie surówki z selera , jabłka i chrzanu. ( albo bez chrzanienia to jest pyszne )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz