piątek, 11 października 2019

Ryba po grecku lub tofu po grecku

Nie wiem czy tofu by mi smakowało. Zainteresowała  mnie jednak odchudzona wersja mojego  drugiego świątecznego dania :) Pierwsza do  oczywiście pierogi mojej babci :) Niestety w tym roku już ich nam nie zrobi  :(   Nie wiem czy się kiedyś ich sama nauczę.  Jeśli nawet to na pewno będą inne niż te z ręki babci .:(
 Przepisy z książki  odchudzanie zaczyna się z głową .  Danuty Awolusi.

Ryba po grecku (fit)
 składniki : 

  • 4-5 mrożonych lub świeżych filetów  z ryby ( lub dwie kostki tofu)
  •   dwie duże marchewki 
  • 1 seler korzeniowy 
  • 1 korzeń pietruszki.
  • 1 duża  cebula
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz i sos sojowy
  •  1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1.  Ryba powinna być rozmrożona ( lub świeża. 
  2.  Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  3.  na blaszce kładziemy  folię aluminiową a na niej  filety z ryby. solimy filety i wkładamy do piekarnika
  4. Jeśli zamiast rybki  wybraliśmy wersję z tofu kroimy je w  plastry   obsmażamy na patelni grillej.
  5.  Warzywa korzeniowe  obieramy i ścieramy na tarce
  6. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy w garnku . Dorzucamy warzywka.  doprawiamy solą i pieprzem  i zalewamy  niewielką ilością wody.  Dodajemy pozostałe przyprawy. 
  7. Całość dusimy około 15 minut.  
  8. Gdy warzywa są miękkie dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego  Całość dusimy aż odparuje  woda i sos zgęstnieje. 
  9. Rybę lub tofu przekładamy  do płaskiego można żaroodpornego naczynia i zalewamy je wrzącym sosem z warzywami. Odstawiamy do wystygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz