sobota, 5 października 2019

dżem nektarynkowy z nutą cynamonu.

  Uwielbiam domowe dżemy  . Smaczne . zdrowe  i do tego cieplutkie.  Pychotka. Bez żadnych zbędnych dodatków i sztucznech ulepszaczy.
 Przepisy z książki  odchudzanie zaczyna się z głową .  Danuty Awolusi.


składniki na 3-4 słoiki po 500 ml:

  •  2-3 kg nektarynek  ( twarde)
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 3-4 łyżki soku z cytryny.

 przygotowanie :

  1.  Nektarynki obrać  z pestek.
  2.  obrane owoce zcieramy na tarce o dużych oczkach
  3. Tak ztarte nektarynki przekładamy do dużego głębokiego garnka i dodajemy szczyptę soli.
  4.  Mieszamy od czasu do czasu na małym ogniu aby nic się nie przypaliło.
  5.  Gdy owoce puszczą sok  możemy przygotować sobie słoiczki.
  6.  Nastawiamy piekarnik na 100 stopni  aby je pózniej zapasteryzować.
  7.  Mieszamy dżem  czesto. Gotujemy aż owoce zmienią kolor. Po czym dodajemy  sok z cytryny i cynamon. Mieszamy często
  8.   Dżem gotujemy  około 40-50 minut. 
  9. Następnie przekładamy do słoików .
  10.  Blaszkę  z gotowanymi słoikami wstawiamy do piekarnika na około 30 minut i pasteryzujemy
  11.  Po pasteryzowaniu  słoiki odwracamy do góry dnem  i wystudzamy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz