Przepisy z książki odchudzanie
zaczyna się z głową . Danuty Awolusi.
składniki na 3-4 słoiki po 500 ml:
- 2-3 kg nektarynek ( twarde)
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 3-4 łyżki soku z cytryny.
przygotowanie :
- Nektarynki obrać z pestek.
- obrane owoce zcieramy na tarce o dużych oczkach
- Tak ztarte nektarynki przekładamy do dużego głębokiego garnka i dodajemy szczyptę soli.
- Mieszamy od czasu do czasu na małym ogniu aby nic się nie przypaliło.
- Gdy owoce puszczą sok możemy przygotować sobie słoiczki.
- Nastawiamy piekarnik na 100 stopni aby je pózniej zapasteryzować.
- Mieszamy dżem czesto. Gotujemy aż owoce zmienią kolor. Po czym dodajemy sok z cytryny i cynamon. Mieszamy często
- Dżem gotujemy około 40-50 minut.
- Następnie przekładamy do słoików .
- Blaszkę z gotowanymi słoikami wstawiamy do piekarnika na około 30 minut i pasteryzujemy
- Po pasteryzowaniu słoiki odwracamy do góry dnem i wystudzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz