piątek, 11 października 2019

Pieczeń ,, Rzymska" z kurczaka na obiad i na kanapki

 Pieczeń inaczej. Troszkę odchudzona. Myślę że też smaczna .
Przepisy z książki  odchudzanie zaczyna się z głową .  Danuty Awolusi.

Pieczeń z kurczaka
 składniki
  • 2 opakowania piersi z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 spora cebula 
  • 1/2 średniej cukinii
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  •  łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka curry 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  •  1 łyżeczka  suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku ( lub 2 ząbki )
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego

przygotowanie:

  1.  Nastaw  piekarnik na 180 stopni 
  2. Przygotuj  keksówki wyłożone papierem do pieczenia
  3.  Cebulą drobno kroimy , a pora w cieniutkie piórka , marchewkę i cukinię  ścieramy na ta
  4.   Wszystkie warzywa  podsmażamy  na patelni chwilkę. 
  5.  Dodać przyprawy : carry, paprykę , tymianek , czosnek,  
  6.  Warzywa z patelni muszą przestygnąć.
  7.  Mięso  zmielić  
  8.  Do zmielonego już mięsa dodać  , koncentrat pomidorowy , sól  sos sojowy , kaszę mannę i  przestudzone warzywa , 
  9. Mieszamy wszystko dokładnie. 
  10.  Z powstałej masy formujemy klops i wkładamy  do foremki 
  11. Nawilżamy  wodą  wstawiamy do piekarnika  na 30 minut w temperaturze 180 stopi. 
  12.  Po tym czasie sprawdzamy czy się pieczeń się zrumieniła   Pieczemy jeszcze 10-15 minut. 
  13. Po upieczeniu pieczeń musi wystygnąć aby móc  ją pokroić  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz