Przepisy z książki odchudzanie zaczyna się z głową . Danuty Awolusi.
Sernik na zimno z miodem
Składniki na sernik o średnicy około 18 cm:
- 2 kostki chudego twarogu ( 2 x po 250g )
- 1 duży jogurt naturalny ( 400 ml)
- 4 łyżki żelatyny.
- 5 łyżek miodu ( dobrej jakości)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQ2c_0aXh7nSFlWJMpBgl9RlHU0UbGfJzgqhXq831UL8AuzBf4dGtMwLkz5x3cdTwYExuZ5vL5KND_Oxcyn6kwf4oD4troKltPbiHhMjsoezlCedizgWbXRCFUzsQAMoGXlmc3frZtp9k/s320/78377ccb2aefa232c3032623634f0202_281257_5c2cf90b3fe7b_wm.jpg)
Przygotowanie:
- Żelatynę rozpuszczamy w bardzo małej ilości wody ( konsystencja mokrego piasku)
- tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. ( nie musi być okrągła byle mała forma)
- Twaróg przeciskamy przez praskę. (by nie było grudek)
- Dodajemy jogurt i miksujemy / blendujemy .
- Kiedy masa zrobi się jednolita dodajemy płynny mód. i mieszamy. Odstawiamy.
- żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Rozpuszczoną żelatynę lekko przestudzoną dodajemy do masy twarogowej partiami mieszając.
- Gładką masę wlewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki. ( do stężenia )
- Sernik podajemy z sezonowymi owocami (lub prażonymi migdałami , orzechami )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz