Co prawda urodziny mojej przyjaciółki Adrianny ( Ady) były jakiś czas temu. Niespodziewanie dostałam też dość szybko ten przepis. Ale jakoś mi długo z tym schodziło by go wpisać w notatnik i udostępnić dalej.
Adrianna robi pyszne ciasta. Torty zwłaszcza. Nigdy nie mogę się nadziwić. Ten również był wyjątkowy bo urodzinowy a do tego spędzony z nami. Do dziś nie mogę zrozumieć jak to możliwe że trzy tak odmienne osoby potrafią się przyjaźnić mimo zmian w ich życiu.
Dziś takie spotkania to rzadkość tym bardziej się cieszę , że mogłam tam być i to w jej urodziny.
Dziś takie spotkania to rzadkość tym bardziej się cieszę , że mogłam tam być i to w jej urodziny.
Dobra do rzeczy chodziło o przepis... :) ups.
Urodzinowy Torcik Adrianny .
BISZKOPTY
Składniki:
- 10 jajek ( temperatura pokojowa)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej.
- 1/2 szklanki mąk ziemniaczanej.
- nalewka z czarnej porzeczki do nasączenia biszkoptu
- owoce do dekoracji : borówka amerykańska , jeżynka , figa.
KREM PODSTAWOWY
- 800 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki 30 %
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
- 1/2 kremu podstawowego
- 200 g białej czekolady
KREM ŚLIWKOWY
- 1/2 krem podstawowego
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 1 łyżka soku z jagód
Przygotowanie biszkoptu ( na dzień przed) :
- Biszkopt najlepiej upiec dzień przed zrobieniem torta
- Nagrzać piekarnik na 170 stopni.
- Formy do pieczenia wyłożyć papierem.
- Jajka : oddzielamy żółtko od białek .
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier.
- Następnie pojedynczo dodajemy żółtka .
- do masy jajecznej dodajemy przesianą mąki
- Wszystko delikatnie mieszamy aby się połączyło.
- Masę dzielimy na dwa biszkopty i przelewamy do przygotowanych tortownic. ( Ada zrobiła jeden i przekroiła na pół)
- Biszkopty pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 -40 minut.
- Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
- Serek mascarpone i śmietankę ubić na sztywno
- Włożyć do lodówki
1. Nad parą wodną rozpuścić 200 g białej czekolady .
2 wystudzić.
3. 1/4 kremu podstawowego zmiksować z przestudzoną biała czekoladą.
4. Gotowy krem wstawić do lodówki
Krem śliwkowy
1 Do 1/2 kremu podstawowego dodać 5 łyżek powideł śliwkowych i łyżkę soku z jagód.
2. Wszystko dokładnie wymieszać. i schłodzić.
Przygotowanie tortu:
1. Każdy biszkopt przekroić na pół i nasączyć nalewką.
2. Pierwszy kawałek nasączyć nalewką po czym wyłożyć części kremu śliwkowego i przykryć drugim kawałkiem biszkoptu.
3. drugi kawałek tez nasączyć nalewką. po czym wyłożyć część kremu z białą czekoladą i przykryć trzecim kawałkiem
4. trzeci kawałek również nasączyć nalewką po czym wyłożyć na niego pozostałą część kremu śliwkowego i przykryć 4 częścią biszkoptu
5. ją również nasączamy nalewką po czym wykładamy resztę kremu z białą czekoladą wygładzamy , Brzegi tortu też smarujemy kremem.
6. Tak złożony tort wstawiamy do lodówki.
7. Przed podaniem przystrajamy owocami : jeżynami , figami , borówkami ( ciemnym winogronem według Ady )
Smacznego:)
Torcik wszystkim smakował. Nawet koleżance będącej w stanie błogosławionym :)
I naszym chłopcom również. Szkoda że nie umiem robić takich torcików . Chciałam zrobić podobny na urodziny mojego urwisa ale nie wyszło. Może wam się uda,.
I naszym chłopcom również. Szkoda że nie umiem robić takich torcików . Chciałam zrobić podobny na urodziny mojego urwisa ale nie wyszło. Może wam się uda,.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz