niedziela, 6 października 2019

Urodzinowy Torcik Adrianny. - czyli jesieny tort trochę inaczej

Co prawda  urodziny mojej przyjaciółki Adrianny ( Ady)   były jakiś czas temu. Niespodziewanie dostałam też dość szybko ten przepis. Ale jakoś   mi długo z tym schodziło by go wpisać w notatnik i udostępnić dalej.

Adrianna  robi pyszne ciasta. Torty zwłaszcza. Nigdy nie mogę się nadziwić. Ten również był wyjątkowy bo urodzinowy a do tego spędzony z nami. Do dziś nie mogę  zrozumieć jak to możliwe że  trzy tak odmienne osoby potrafią się przyjaźnić mimo zmian w ich życiu.
Dziś  takie spotkania to rzadkość tym bardziej  się cieszę , że mogłam  tam być i to w jej urodziny.
Dobra do  rzeczy  chodziło o przepis... :) ups.

Urodzinowy Torcik Adrianny .

BISZKOPTY
Składniki:

  • 10 jajek  ( temperatura pokojowa)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki  mąki pszennej.
  • 1/2 szklanki mąk ziemniaczanej.
dodatkowo:
  •  nalewka z czarnej porzeczki do nasączenia biszkoptu
  • owoce do dekoracji :  borówka amerykańska  , jeżynka , figa.  

KREM PODSTAWOWY 
  • 800 g  serka mascarpone 
  • 400 ml śmietanki 30 %

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY 
  •  1/2 kremu  podstawowego 
  • 200 g białej czekolady
  KREM ŚLIWKOWY 
  • 1/2 krem podstawowego 
  • 5 łyżek  powideł śliwkowych 
  • 1 łyżka soku z jagód 
Przygotowanie biszkoptu ( na dzień  przed) :
  1.   Biszkopt najlepiej upiec dzień przed  zrobieniem torta 
  2.  Nagrzać piekarnik na 170 stopni.
  3.  Formy do pieczenia  wyłożyć papierem.
  4.  Jajka  : oddzielamy żółtko od białek .
  5.  Białka ubijamy na sztywną  pianę.
  6.  Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier.
  7.  Następnie pojedynczo dodajemy żółtka .
  8.  do masy jajecznej dodajemy przesianą mąki  
  9.  Wszystko delikatnie mieszamy  aby się połączyło.
  10.  Masę dzielimy na dwa biszkopty i przelewamy do przygotowanych  tortownic. ( Ada zrobiła jeden i przekroiła na pół)
  11.  Biszkopty pieczemy w temperaturze 170 stopni  przez 35 -40 minut.
  12. Po upieczeniu odstawić  do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu podstawowego:
  1.  Serek  mascarpone i śmietankę ubić na sztywno 
  2.  Włożyć do lodówki
Przygotowanie Kremu z biała czekoladą.
1. Nad parą wodną rozpuścić  200 g białej czekolady . 
2 wystudzić. 
3. 1/4 kremu podstawowego  zmiksować z przestudzoną biała czekoladą.
4. Gotowy krem wstawić do lodówki
 Krem śliwkowy 
1 Do 1/2 kremu  podstawowego  dodać 5 łyżek powideł śliwkowych i łyżkę soku z jagód. 
2. Wszystko dokładnie wymieszać. i schłodzić.

Przygotowanie tortu:
1.  Każdy biszkopt przekroić na pół i nasączyć nalewką.
2. Pierwszy  kawałek nasączyć nalewką po czym wyłożyć części kremu  śliwkowego i przykryć drugim kawałkiem biszkoptu. 
3. drugi kawałek tez nasączyć nalewką. po czym wyłożyć część  kremu z białą czekoladą i przykryć trzecim kawałkiem
4. trzeci kawałek również nasączyć nalewką po czym wyłożyć na niego pozostałą część kremu śliwkowego i przykryć 4 częścią biszkoptu
5.  ją również nasączamy nalewką po czym wykładamy  resztę kremu z białą czekoladą  wygładzamy , Brzegi tortu też  smarujemy kremem. 
6. Tak złożony tort wstawiamy  do lodówki.
7. Przed podaniem przystrajamy owocami :  jeżynami , figami , borówkami (  ciemnym winogronem według Ady ) 
 Smacznego:)
Torcik wszystkim smakował. Nawet koleżance będącej w stanie błogosławionym :)
I naszym chłopcom również. Szkoda że nie umiem  robić takich torcików  . Chciałam zrobić podobny na urodziny  mojego urwisa ale nie wyszło. Może  wam się uda,.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz