niedziela, 5 maja 2019

domowe lody śmietankowe

Lody lody dla ochłody. Często je jemy latem. Kiedyś nie było aż takiej różnorodności i lody robiono w domu. Dziś  łatwiej   kupić jakiś w sklepie niż samemu zrobić i czekać  aż będą zdatne do zjedzenia. ale przepis warty zachowania.


lody śmietankowe


składniki :

  • 400 ml kwaśnej śmietany 30-60  %
  • 200 ml mleka 
  • 4 łyżki cukru


przygotowanie:

  1. Połowę  śmietanki (200 ml ) wlej do garnka z cukrem i  podgrzej cały czas mieszając aż się cukier rozpuści.
  2. Odstaw garnek do przestudzenia. 
  3.  Przelej śmietankę z cukrem  do miski i dodaj pozostałą część śmietanki  i mleko .  Wymieszaj Dokładnie  wszystko trzepaczką lub mikserem
  4. Całość włóż do zamrażalnika na 3-4 godziny.
  5. Co pół godziny wyciągaj i miksuj całość,aby lody nabrały puszystości.
  6. Gotowe lody przełóż do pucharków lub małych miseczek .
  7. Postaraj się je zjeść w ciągu 2-3 dni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz