niedziela, 5 maja 2019

Tort rumowy

Delikatny. Puszysty. O wyrazistym smaku z dodatkiem  rumu . Idealny na wyjątkowe okazje .
Tor rumowy 
składniki:

  • 6 jajek 
  • 3 łyżki ciepłej wody
  •  130 g  cukru
  • cukier waniliowy
  • 125 g mąki do przełożenia
  •  kilka łyżek marmolady morelowej lub   pomarańczowej do zwilżenia
  •  szklanka herbaty
  • 2 łyżeczki rumu lub  mocnego alkoholu
  • 2-3 krople esencji rumowej
  • sok z pół cytryny
  • 2 łyżki  cukru  do polukrowania
  • 250 g cukru pudru
  • 1 białko
  • łyżka rumu
  • trochę soku z cytryny

przygotowanie:

  1.  Oddzielić żółtka od białek . do żółtek wlać ciepłą wodę i ubić  trzepaczką do piany lub zmiksować.  dodając połowę cukru. 
  2. białka ubić na sztywną pianę . Dodając pod koniec  drugą połowę cukru, utarte żółtka i mąkę oraz cukier waniliowy. 
  3.  lekko wymieszać i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej  tarta bułką  tortownicy.  
  4. wstawić do nagrzanego piekarnika  na 175 stopni i piec około 45 minut. 
  5. Wystudzić. przekroić biszkopt  dwa razy. Krążki ciasta skropić  przygotowanym syropem rumowym . Następnie posmarować  marmoladą  układając jeden na drugim . Wierz polukrować ucierając cukier puder z białkiem i sokiem cytrynowym. 
  6. Można także przełożyć go ulubionym kremem np. kawowym, czy orzechowym.Wtedy   zyska jeszcze bardziej wyrazisty smak . 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz