Tor rumowy
składniki:
- 6 jajek
- 3 łyżki ciepłej wody
- 130 g cukru
- cukier waniliowy
- 125 g mąki do przełożenia
- kilka łyżek marmolady morelowej lub pomarańczowej do zwilżenia
- szklanka herbaty
- 2 łyżeczki rumu lub mocnego alkoholu
- 2-3 krople esencji rumowej
- sok z pół cytryny
- 2 łyżki cukru do polukrowania
- 250 g cukru pudru
- 1 białko
- łyżka rumu
- trochę soku z cytryny
przygotowanie:
- Oddzielić żółtka od białek . do żółtek wlać ciepłą wodę i ubić trzepaczką do piany lub zmiksować. dodając połowę cukru.
- białka ubić na sztywną pianę . Dodając pod koniec drugą połowę cukru, utarte żółtka i mąkę oraz cukier waniliowy.
- lekko wymieszać i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką tortownicy.
- wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i piec około 45 minut.
- Wystudzić. przekroić biszkopt dwa razy. Krążki ciasta skropić przygotowanym syropem rumowym . Następnie posmarować marmoladą układając jeden na drugim . Wierz polukrować ucierając cukier puder z białkiem i sokiem cytrynowym.
- Można także przełożyć go ulubionym kremem np. kawowym, czy orzechowym.Wtedy zyska jeszcze bardziej wyrazisty smak .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz