w necie. Może nie jest to przepis dla kogoś kto oczekuje od ciasta czegoś więcej niż smaku
i towarzystwa do niedzielnej kawki, ale mi wystarcza :) a mojej rodzinie smakuje.
Ciasto cytrynowe :
składniki:
- 1 kostka masła lub margaryny ( Kasia)
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna ( sparzona , sok i skórka z cytryny )
przygotowanie :
1. Umytą i wyparzoną skórkę z cytryny zetrzeć na tarce , a z owocu wycisnąć sok. Wymieszać startą skórkę z sokiem ( bez pestek)2. Kostkę masła lub margaryny utrzeć z cukrem a następnie dodać po jednym jajku cały czas mieszając na jednolitą masę.
3. Do masy dodać szklankę mąki, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie.
4. Następnie dodać sok z cytryny i skórkę z cytryny oraz drugą szklankę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać.
5. ciasto przelać do podłużnej prostokątnej formy ( 30 na 10 cm) wysmarowaną wcześniej tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Rada. Ciasto po upieczeniu można polać ulubioną polewą lub posypać cukrem pudrem .
Według woli. Jednak bardzo dobrze smakuje także bez tego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz