wtorek, 2 kwietnia 2019

Ciasto Cytynowe

To ciasto  znalazłam kiedyś przypadkiem w internecie. Jadłam podobne u kogoś znajomego i mi bardzo smakowało . Chciałam więc takie upiec sama w domu dla rodziny i szukałam przepisu
 w necie.  Może nie jest  to przepis   dla kogoś kto oczekuje od ciasta czegoś więcej niż smaku
i towarzystwa do niedzielnej kawki, ale mi wystarcza :) a mojej rodzinie smakuje.

Ciasto cytrynowe :
 składniki:

  • 1 kostka masła lub margaryny ( Kasia)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 cytryna ( sparzona , sok i  skórka z cytryny )

 przygotowanie :
1. Umytą i wyparzoną skórkę z cytryny  zetrzeć na tarce , a z owocu wycisnąć sok. Wymieszać  startą skórkę z sokiem ( bez pestek)
2. Kostkę masła lub margaryny utrzeć z cukrem a następnie dodać po jednym jajku cały czas mieszając na jednolitą masę.
 3. Do masy dodać  szklankę mąki, proszek do pieczenia  i wymieszać dokładnie.
4. Następnie dodać sok  z cytryny i skórkę z cytryny oraz drugą szklankę mąki.  Wszystko dokładnie wymieszać.
5. ciasto przelać do  podłużnej prostokątnej formy ( 30 na 10 cm)  wysmarowaną  wcześniej  tłuszczem i wysypaną bułką tartą  lub wyłożoną papierem do pieczenia.
6.  Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Rada. Ciasto po upieczeniu można polać ulubioną polewą  lub posypać  cukrem pudrem .
Według woli. Jednak  bardzo dobrze smakuje  także bez tego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz