sobota, 13 kwietnia 2019

ciasto francuskie

Teraz  można kupić gotowe . Ja jakoś nie przepadam za  tym ciastem a wy?
Jednak przepis na nie znalazłam w zeszycie mamy wiec go wypada przepisać:)

 ciasto francuskie
składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 kostka margaryny ( palma)
  •  6 łyżek wody
  •  1 jajko

Przygotowanie:

  1. Roztopić  masło lub margarynę .Wystudzić.
  2.  wodę z jajkiem rozrobić ,  
  3.  mąkę wsypać do misji  wlać rozrobione  jajko z wodą i  wystudzone masło.  Wymieszać . Wygnieć  dobrze.  i zamrozić. (  na noc)
  4.  Rano wyjąć ,  rozwałkować na cienki placek . Pokroić w plastry i piec w nagrzanym piecu do 180-200 stopni około 15-20 minut .
  5. Ciasto można przełożyć dżemem  albo kremem np. budyniowym i po pudrować.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz