Bułeczki mleczne:
składniki:![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbPr-okid2t2roW6i3N2pSuUL9TxUpr-bPVGc3gfB-KUkDR76xvcEa9r1GTjT2ldEzSe8WqUfcWuNKSjtLwIPhkDOyONV4P7YJ6C1VQ2ojbWlpBWlADMyirnY-xgyDfnj0-gW2_ZnykCg/s320/_s0.zmniejszacz.pl_DSC09106_zmniejszacz-pl_822218.jpg)
- 1/2 kostki palmy
- 1 kg mąki (6 szklanek)
- 10 dkg drożdży
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- i mak lub sezam do posypania
- drożdże rozrobić w szklance mleka i dwóch łyżkach cukru
- mąkę wsypać do miski ,
- rozpuścić 1/2 kostki palmy. i wystudzić
- Wystudzoną palmę wlać do mąki ,
- dodać ubite jajka z cukrem
- Dodać rozczyn drożdży .
- Wymieszać wszystko i odstawić do wyrośnięcia.(15-30 minut)
- Na wyłożoną papierem blaszce wykładać uformowane bułeczki ( formować je ręką jak kotlety mielone)
- Odstawić bułeczki na 15 minut .
- Posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem ,
- posypać makiem lub sezamem
- piec na złoty kolor około w nagrzanym piekarniku do 180 przez 15-20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz