Czasami ubolewam nad tym że wielu rzeczy sama nie robię, albo zrobię i uznam że to nie dla mnie.
Cenię jednak tych którzy mimo porażek próbują dalej aż im się uda.
Może i ja powinnam być taka.
Pączki zwykłe
Składniki:
Przygotowanie:
- Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z 2 łyżkami cukru i łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Jajka ubić na parze z cukrem . Wystudzić
- Do wystudzonych jajek dodać mąki , mleka , kwaśnej śmietany i cukru oraz rozczyn drożdży
- Wymieszać dodać na końcu octu lub spirytusu i wyrobić ciasto.( ciasto odchodzi od reki)
- Wyrobione ciasto odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wyrośnie można formować pączki. ( wielkość łyżki stołowej , formujemy jak kotleta) i układamy na wysypaną mąką blacie i przykrywamy ściereczką na kilka minut do ponownego wyrośnięcia(10-15 minut)
- Rozgrzewamy olej w dużym garnku.
- Na rozgrzany olej( albo lepiej na smalcu) wrzucamy pączki i smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Po upieczeniu wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny.
- do rękawa cukierniczego wkładamy powidła lub dżem i nadziewamy pączki .
- . Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem .
Ja wole z pudrem.
Lukier
składniki:
- 2 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżki sok z cytryny
Przygotowanie :
- Wymieszany dokładnie.
- Polewamy pączki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz