sobota, 13 kwietnia 2019

Pączki zwykłe

Wiem że w dzisiejszych czasach  wszystko można kupić gotowe i mało kto już robi  własne  pączki domowe.  Łatwiej i taniej jest iść i kupić je w sklepie . Tylko czy to się nam naprawdę opłaca?
Czasami ubolewam nad tym że wielu rzeczy sama nie robię, albo zrobię i uznam że to nie dla mnie.
Cenię jednak tych którzy mimo porażek próbują dalej aż im się uda. 
Może i ja powinnam być taka.

Pączki zwykłe
Składniki:
  •  1 kg mąki
  • 8 dag drożdży 
  • szklanka mleka
  • 4-6 jajek 
  • 20 dag tłuszczu 
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany.
  • szklanka cukru.
  • łyżka octu lub spirytusu 
  • dżem , cukier puder, lukier do posypania.
Przygotowanie:
  1.  Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z 2 łyżkami cukru i łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2.  Jajka ubić na parze z cukrem  . Wystudzić
  3. Do wystudzonych jajek dodać mąki , mleka , kwaśnej śmietany i cukru oraz rozczyn  drożdży 
  4.  Wymieszać  dodać na końcu  octu lub spirytusu i wyrobić ciasto.( ciasto odchodzi od reki)
  5. Wyrobione ciasto odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. 
  6. Gdy  ciasto wyrośnie  można formować  pączki. ( wielkość łyżki stołowej , formujemy jak kotleta) i układamy na  wysypaną mąką blacie  i przykrywamy ściereczką na kilka minut do ponownego wyrośnięcia(10-15 minut) 
  7. Rozgrzewamy olej w dużym garnku.
  8. Na rozgrzany olej( albo lepiej na smalcu)  wrzucamy pączki i smażymy na złoty kolor z obu stron.
  9.  Po upieczeniu wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny.
  10. do rękawa cukierniczego wkładamy  powidła lub dżem  i nadziewamy pączki .
  11. . Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem .
 Ja wole z pudrem.
Lukier
składniki:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżki sok z cytryny 
 Przygotowanie :
  1. Wymieszany dokładnie. 
  2. Polewamy pączki




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz