sobota, 13 kwietnia 2019

Kule śniegowe

Nazwa kule śniegowe kojarzy mi się z zimą i  śnieżkami . Jednak jeśli myśleć o jedzeniu przychodzą mi do głowy białe ciastka.  Spróbujcie sami:

Kule śniegowe
Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki 
  • szklanka wody
  • 6-5 jajek
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Wodę z margaryną rozpuścić.
  2. Wsypać  po stopniowo mąkę  i ucierać w garnku.
  3. Zdjąć z ognia.
  4. wbić jajka i ucierać aż się połączą z masą.
  5. Dobrze wymieszaną masę  można formować w kulki. Nabierając odrobinę na łyżkę i wrzucając na rozgrzany tłuszcz. piec na  złoty kolor
  6. po upieczeniu wyłożyć na papier
  7. posypać przed podaniem pudrem.
  8. Do ciastek można dodać  trochę posiekanych orzechów włoskich , lub migdałów cynamonu lub wanilii    Wtedy  nabiorą jeszcze bardziej zimowego smaku i aromatu. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz