Racuchy drożdżowe :
składniki:- 1 szklanka mąki
- 3 dag drożdży
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 0,5 litra mleka
- cukier waniliowy
- łyżka masła
- cukier puder - posypania
- olej lub smalec do smażenia
- drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki
- białka ubić na sztywną pianę
- dodać cukier , żółtka
- dodać podrośnięty rozczyn drożdżowy
- dodać mąkę
- roztopione i wystudzone masło.
- Wszystko dobrze wymieszać. Można wkroić ulubione owoce.
- Ciasto odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia (15-20 minut)
- rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni.
- Racuchy smażyć na złoty kolor z obu stron.
- Wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny.
- przed podaniem można posypać cukrem pudem.Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz