niedziela, 14 kwietnia 2019

Racuchy drożdzowe

 Bardzo je lubię :) Mama czasami je robi na piątkowy obiad. Są dobre też i na podwieczorek czy śniadanie. Są puszyste i  można do nich dodać ulubiony dżem lub owoc.

Racuchy drożdżowe :
składniki:

  •  1 szklanka mąki 
  • 3 dag drożdży
  •  3 jajka 
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 litra mleka
  • cukier waniliowy
  • łyżka masła
  • cukier puder - posypania 
  •  olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
  1. drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki
  2. białka ubić na sztywną pianę  
  3. dodać cukier , żółtka 
  4. dodać podrośnięty  rozczyn drożdżowy
  5.  dodać mąkę
  6.  roztopione i wystudzone  masło.
  7. Wszystko dobrze wymieszać. Można wkroić ulubione owoce. 
  8. Ciasto odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia (15-20 minut)
  9.  rozgrzać  tłuszcz na głębokiej patelni.
  10. Racuchy smażyć na  złoty kolor z obu stron. 
  11. Wyłożyć na  papierowy ręcznik kuchenny.
  12. przed podaniem można posypać cukrem pudem.Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz