niedziela, 14 kwietnia 2019

Rolada

Nie jestem fanką rolady. Może dlatego że mi nie wychodzi, a może dlatego, że nie natrafiłam na dobrą. jakoś  te kremy w nich mnie mdlą i często czuje jakbym jadła masło a nie krem. Też tak macie?
Mój chłopak je bardzo lubi i jego rodzice też. Nie raz widzę roladę na stole jak u nich jestem . Zjem ale jakoś mnie nie przekonuje. Może ten przepis to zmieni.

Rolada  biszkoptowa 
Składniki:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek  drobnego cukru
  • 6 łyżek  mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka oleju roślinnego
  •  pergamin 

Przygotowanie :

  1.  Jajka oddzielić  żółtko od białka i ubić osobno.
  2. żółtka z cukrem , białka z solą. 
  3. Do żółtek dodać białka  
  4. Dodać przesianą mąkę i proszek.
  5. Dodać łyżeczkę oleju 
  6. Wszystko dobrze wymieszać rozłożyć na blaszce prostokątnej   wyłożonej pergaminem do pieczenia.
  7. Piec 20 minut w 170 stopniach . 
  8. Odstawić  na 10 minut  do wystudzenia
  9. Zrolować  ciasto razem z papierem 
  10. Przygotować krem 
  11.   Zwinięte ciasto powinno już odejść od papieru i być wystudzone (około 30 minut od upieczenia) - rozłożyć je . posmarować kremem i zwinąć delikatnie.
  12.  Włożyć roladę do lodówki na 2-3 godziny . 
  13. Roladę  kroić wzdłuż.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz