Mój chłopak je bardzo lubi i jego rodzice też. Nie raz widzę roladę na stole jak u nich jestem . Zjem ale jakoś mnie nie przekonuje. Może ten przepis to zmieni.
Rolada biszkoptowa
Składniki:- 6 jajek
- 6 łyżek drobnego cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka oleju roślinnego
- pergamin
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTnh_04n_hUmLMjMF7Dpy0yYVx1l9R8X0xaMtLy_Y3pa3MfvI5er8BsKxgTPeWbnrDfNzKgwjwB8pJvYdYjty-XWbVUrq69AUCJvvAk1XeAHKP9aWGfsq7YgLLaC4lQSW5N-ysVCzz3zk/s320/rolada-biszkoptowa-z-truskawkami-277998.jpg)
Przygotowanie :
- Jajka oddzielić żółtko od białka i ubić osobno.
- żółtka z cukrem , białka z solą.
- Do żółtek dodać białka
- Dodać przesianą mąkę i proszek.
- Dodać łyżeczkę oleju
- Wszystko dobrze wymieszać rozłożyć na blaszce prostokątnej wyłożonej pergaminem do pieczenia.
- Piec 20 minut w 170 stopniach .
- Odstawić na 10 minut do wystudzenia
- Zrolować ciasto razem z papierem
- Przygotować krem
- Zwinięte ciasto powinno już odejść od papieru i być wystudzone (około 30 minut od upieczenia) - rozłożyć je . posmarować kremem i zwinąć delikatnie.
- Włożyć roladę do lodówki na 2-3 godziny .
- Roladę kroić wzdłuż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz