środa, 3 kwietnia 2019

Rybka po cygańsku

Ten przepis znalazłam przypadkowo. Bardzo mnie zaciekawił.  Mam nadzieje że  równie dobrego. Oby i wam zasmakowała.
  Rybka po cygańsku:
składniki:( na około 10 porcji)

  • 1 kg  filetów z ryb ( dorsz , pstrąg czy inna )
  • 3 duże cebule
  • 1/2   słoika  marynowanej papryki . 
  • Sos/ zalewa:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki dobrego ketchupu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki octu
  •  3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  •  płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu do smaku 

Przygotowanie:
 1. Rybkę o panierować w jajku i mące ( ciasto gęste ) oraz  oprószyć rybkę w przyprawach delikatesowych oraz pieprzem  i  solą do smaku
2. Tak o panierowaną rybkę usmażyć na głębokim oleju. Z obu stron na złoty kolor przez kilka minut. A następnie wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
3. Przygotować :  Sos / zalewę do rybki :  Składniki na zalewę  zagotować dodając pokrojoną cebulę , sparzoną i pokrojoną paprykę .
4. Filety rybne ułożyć w   głębszym naczyniu najlepiej żaroodpornym i zalać  przygotowaną przestudzoną  zalewą. Całość odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Rybka gdy przejdzie  marynatą jest  kruchutka a zarazem soczysta. Polecam.   Jak dla mnie to mila odmiana   dla typowych dań  świątecznych czy urodzinowych czy sylwestrowych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz