Rybka po cygańsku:
składniki:( na około 10 porcji)
- 1 kg filetów z ryb ( dorsz , pstrąg czy inna )
- 3 duże cebule
- 1/2 słoika marynowanej papryki .
- Sos/ zalewa:
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki dobrego ketchupu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki octu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- płaska łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu do smaku
Przygotowanie:
1. Rybkę o panierować w jajku i mące ( ciasto gęste ) oraz oprószyć rybkę w przyprawach delikatesowych oraz pieprzem i solą do smaku2. Tak o panierowaną rybkę usmażyć na głębokim oleju. Z obu stron na złoty kolor przez kilka minut. A następnie wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
3. Przygotować : Sos / zalewę do rybki : Składniki na zalewę zagotować dodając pokrojoną cebulę , sparzoną i pokrojoną paprykę .
4. Filety rybne ułożyć w głębszym naczyniu najlepiej żaroodpornym i zalać przygotowaną przestudzoną zalewą. Całość odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Rybka gdy przejdzie marynatą jest kruchutka a zarazem soczysta. Polecam. Jak dla mnie to mila odmiana dla typowych dań świątecznych czy urodzinowych czy sylwestrowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz