wtorek, 2 kwietnia 2019

Ryba w warzywach przepis cioci Sylwii

 Ten przepis mama dostała kiedyś od cioci Sylwii. Coś innego niż ryba po grecku.  Smaczne danie. Choć są tacy którym  to danie nie zasmakowało. Szkoda :(
  Mama je robiła kilka razy na święta lub na sylwestra.  Polecam.


Ryba w warzywach  :
 składniki :


  • 1 -2 kg ryby pokrojonej w kostkę.
  • 6 cebul 
  • papryka konserwowa słoik
  • ogórki konserwowe słoik
  • olej 
  • wegeta 

Przygotowanie:
1 . rybę usmażyć na patelni  w panierce ( jajko mąka) .
2 cebulę pokroić i podsmażyć w zalać wodą , dodać wegetę, i dusić do miękkości.
3. paprykę i ogórki pokroić w kostkę  można też w paski jak na zdjęciu . .
4. Do naczynia żaroodpornego  przełożyć usmażoną rybę , cebulę , ogórki i paprykę  a następnie zalać nie co przestudzoną zalewą .
Zalewę :

  •  2 szklanki wody 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki octu
  •  sól , pieprz  do smaku
  • ziele angielskie 2-3 ziarenka.  
  • liść laurowy
  •   3 łyżeczki ketchupu lub koncentratu pomidorowego a najlepiej oba dla zrównoważenia smaku.
Przygotowanie  zalewy:

  1.  wodę zagotować  dodać olej ocet sól pieprz ziele i liść laurowy
  2.  na końcu ketchup lub koncentrat pomidorowy. i wystudzić.   
  3. Zalewą polać przygotowaną  rybę w warzywach i wstawić wszystko do lodówki na kilka godzin  aby się przegryzło  ze sobą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz