Mama je robiła kilka razy na święta lub na sylwestra. Polecam.
Ryba w warzywach :
składniki :
- 1 -2 kg ryby pokrojonej w kostkę.
- 6 cebul
- papryka konserwowa słoik
- ogórki konserwowe słoik
- olej
- wegeta
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilCHpXY78A7Lfc7d7WIRr1usMwQkTYJ_xyUTQWRp-yxq6DFLZID74NIRpdvbLuws2nfg3eBvXWjbbWhGitXs1N6qa3Qzg73Peazb8GaCdBNCqQSnoCTUkizY2PiVxvubkIrPVzG0cwvLY/s320/tn_ryba_w_warzywach.jpg)
Przygotowanie:
1 . rybę usmażyć na patelni w panierce ( jajko mąka) .
2 cebulę pokroić i podsmażyć w zalać wodą , dodać wegetę, i dusić do miękkości.
3. paprykę i ogórki pokroić w kostkę można też w paski jak na zdjęciu . .
4. Do naczynia żaroodpornego przełożyć usmażoną rybę , cebulę , ogórki i paprykę a następnie zalać nie co przestudzoną zalewą .
Zalewę :
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki octu
- sól , pieprz do smaku
- ziele angielskie 2-3 ziarenka.
- liść laurowy
- 3 łyżeczki ketchupu lub koncentratu pomidorowego a najlepiej oba dla zrównoważenia smaku.
- wodę zagotować dodać olej ocet sól pieprz ziele i liść laurowy
- na końcu ketchup lub koncentrat pomidorowy. i wystudzić.
- Zalewą polać przygotowaną rybę w warzywach i wstawić wszystko do lodówki na kilka godzin aby się przegryzło ze sobą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz