wtorek, 2 kwietnia 2019

sałatka z zupek chińskich

Nie wiem z skąd to danie. Być może od mojego dawnego przyjaciela z dzieciństwa .  Grunt , że wszystkim zasmakowało. Nawet moi znajomi nie uwierzyli mi że  potrafiłam je sama zrobić. Często je robiłam na   urodziny, święta ,imprezy czy sylwestra.  Zasmakowała ona nie tylko mojej rodzinie ale  także dawnym i obecnym znajomym .  Śmieszy mnie to troszkę czasami jak sobie przypomnę, że to danie im się ze mną kojarzyło i zostało u nich  a  utraciłam z nimi kontakt. Albo , że .. nie ważne.  No cóż. chociaż tyle:)
  sałatka z zupek chińskich:
składniki :

  •  2 łagodne zupki  rosołowe (Amino )
  • 2 ostre zupki rosołowe (amino)
  • 1 puszka  kukurydzy
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mały słoik ogórków  konserwowych 
  • 1-2 papryki w zalewie octowej ( w sumie wychodzi też słoik )
  • 1 cebula
  • majonez mały 
  • przyprawy z zupek bez oleju. 

przygotowanie:

  1. Makaron z zupek+ przyprawy bez oleju ,  pokruszyć na drobno i zalać 2 szklankami wody  Zakryć pokrywka i odstawić.
  2. jajka ugotować , obrać i pokroić drobno.
  3. paprykę , ogórki obrać i pokroić w kostkę.
  4. cebulę pokroić drobno
  5. puszkę kukurydzy  odsączyć z zalewy. 
  6. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w dużej misce. Dodać makaron. Przyprawić do smaku sola i pieprzem     dodać majonez . Wymieszać dokładnie.  odstawić do lodówki na kilka minut. Jak się przegryzie to jest lepsza .
Rada : podawać z pieczywem . Jest to dobra alternatywa dla typowej jarzynowej sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz