placki z dyni:
- 600 g dyni surowej i z tartej na tarce.
( około 1/4 małej dyni) - 600 g ziemniaków ( jakieś 5-6 ziemniaków) równie z tartych na tarce.
- 2 jajka
- 3 -4 łyżki pszennej mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
przygotowanie :
1. obrane ziemniaki i dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. dodać jajka, mąkę ,
3. doprawić do smaku sola i pieprzem. Wymieszać dokładnie.
4. Placki smażyć na głębokim oleju . na Złoty kolor z obu stron przez 2-3 minuty.
5. przed podaniem odsączyć na papierze kuchennym.
Takie placki to dobra alternatywa dla zwykłych ziemniaczanych i miła odmiana dla typowych bez mięsnych obiadów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz