niedziela, 14 kwietnia 2019

Sernik Pascha Wielkanocna

To ciasto w piekarniach jest  bardzo drogie. Domyślam się, że i bardzo pracochłonne.
Jednak   rozpowszechnione.   Ja nigdy go nie jadłam i u nas na Wielkanoc go nie mamy, ale wiem ze szkoły, że to typowa  potrawa  dla  religii prawosławnej. Domyślam się , że jest to bardzo słodkie ciasto.
Nie zależnie od  wyznawanej religii  warto spróbować tego  smakołyku :) 
W końcu   warto poznawać inny smak  kultury.   
Pascha 
Składniki:
  • 1 kg  świeżego słodkiego i tłustego twarogu
  • 1 litr mleka ( może być pasteryzowane)
  • 1 szklanka świeżej  gęstej śmietany( kefiru lub maślanki)
  • 6 żółtek 
  • 25 dag margaryny ( Kasi)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 5 dag migdałów
  • cukier waniliowy
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag smażonej skórki z pomarańczowej
Przygotowanie:
  1.  Twaróg  mielimy 
  2. Margarynę utrzeć na puch z cukrze pudrem  dodać po jednym żółtku .
  3. Dodajemy twaróg i śmietanę   ucieramy dokładnie. 
  4. Dodajemy  pokrojone   bakalie. 
  5. Salaterkę   smarujemy tłuszczem  , nakrywamy gazą wilgotną , wykładamy masę serową i nakrywamy drugim kawałkiem wilgotnej gazy  i obciążamy deseczką  z ciężarkiem . Wstawiamy na 24 godziny do lodówki.

1 komentarz: