Faworki alla oponki
Składniki
Przygotowanie:
1. mąkę, jajka , cukier , sól twaróg wymieszać ze sobą i wygnieć dokładnie na jednolitą masę
2.ciasto rozwałkować na placek i podzielić na paski w każdym z nich zrobić dziurkę i przewlec przez nią drugi koniec paska ciasta.
3. gotowe faworki piec na głębokim oleju przez kilka minut na złoty kolor. Można też upiec je w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ale są wtedy mniej chrupiące. około 15 minut. na 180 stopni .
4 . przed podaniem wyłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, chyba ze pieczemy w piekarniku
5. przełożyć je na talerz lub miskę i posypać cukrem pudrem.
My często jadaliśmy je z dżemem mojej babci. Najlepsze są na drugi dzień.
Przynajmniej dla mnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz