wtorek, 2 kwietnia 2019

Faworki alla oponki mojej babci pychota

Faworki  często robione przez moją babcie. Bardziej przypominały oponki w kształcie faworków, ale były bardzo pyszne . Puszyste w środku i   chrupiące  na zewnątrz. Słodka zakąska do herbatki czy kawy. Idealna alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek.
 Faworki alla oponki 
Składniki
  •  kilogram mąki
  •  dwa jajka
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  •  dwie kostki twarogu (półtłustego)
  • cukier puder do posypania
  • i olej do smażenia
Przygotowanie:
1. mąkę, jajka , cukier , sól  twaróg  wymieszać ze sobą i wygnieć  dokładnie na jednolitą masę 
2.ciasto rozwałkować na placek i podzielić na paski  w każdym z nich zrobić  dziurkę i przewlec przez nią drugi koniec paska ciasta. 
3. gotowe faworki piec na głębokim oleju przez kilka minut na złoty kolor. Można też  upiec je w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ale są wtedy mniej chrupiące.  około 15 minut. na 180 stopni .
4 . przed podaniem  wyłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, chyba ze pieczemy w piekarniku  
5. przełożyć je na talerz lub miskę i posypać cukrem pudrem. 

My często jadaliśmy je z dżemem mojej babci. Najlepsze są na drugi dzień. 
Przynajmniej dla mnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz