Kto z was słyszał o faworkach z kurczaka?
Brzmi dziwnie? prawda . Też się zdziwiłam gdy o nich usłyszałam w pewnym programie kulinarnym. Jednak postanowiłam je wypróbować i wiecie co są pyszne. Fajna alternatywa dla Paluszków rybnych czy innych kotletów które z czasem nam się przejedzą. Są idealne jako dodatek do obiadu jak i są chrupiącą przekąską. Fajnie sprawdzają się też na imprezkach gdzie nikt nie ma czasu jeść. :) Spróbujcie sami.
Faworki z piesi kurczaka
składniki.
- pierś z kurczaka 1 duża lub 2 małe
- mąka 1-2 łyżki
- papryka ostra pół łyżeczki
- sól
- pieprz
- papryka słodka łyżeczka
- majeranek łyżeczka
- olej 1-2 łyżki
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-yKdhinles7gQroo7GqRC8kleLc2U9b94zIBbW2oJY2Ngtf0wvWdBqa5H6f4FIdOsIpQZj0YRS-Q9i_m-2O403eOHeL6cLJZ8kR37HxlBOO8StAYFY0kjiqdXagDJwdfPK1zFMwTZX7A/s320/Faworki_drobiowe_e.jpg)
przygotowanie :
- Pierś pokroić w paski .
- w każdym pasku zrobić dziurkę na środku.i przewlec jeden koniec przez dziurkę przeciągając go na drugą stronę. ( jak w tradycyjnych faworkach.).
- doprawić sola , pieprzem , majerankiem , czosnkiem papryką słodką i ostrą . polać olejem
i wymieszać faworki w misce z przyprawami. . odstawić na 30 minut. - blaszkę wyłożyć papierem i poukładać obsypane w przyprawach faworki. Piec 15 minut w 180 stopniach. Smacznego .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz