wtorek, 2 kwietnia 2019

Faworki z piersi kurczaka, coś nietypowego ale smacznego :)

Faworki to każdy z nas chyba zna . Pyszne i puszyste. Alternatywa  dla pączków w Tłusty Czwartek. Moja babcia je często robiła.  Były  puszyste i pyszne, ale dziś nie o nich.
Kto z was słyszał o faworkach z kurczaka?
Brzmi dziwnie? prawda . Też się zdziwiłam gdy o nich usłyszałam w pewnym programie kulinarnym.  Jednak   postanowiłam je wypróbować i wiecie co są pyszne.  Fajna alternatywa dla  Paluszków  rybnych czy  innych  kotletów które z czasem nam się przejedzą. Są idealne  jako dodatek do obiadu  jak i są chrupiącą przekąską. Fajnie sprawdzają się też na imprezkach gdzie nikt nie ma czasu jeść. :)  Spróbujcie sami.

Faworki z piesi kurczaka
składniki.

  • pierś z kurczaka 1 duża lub 2 małe
  • mąka 1-2 łyżki 
  • papryka ostra pół łyżeczki
  • sól  
  • pieprz 
  • papryka słodka łyżeczka
  • majeranek łyżeczka
  • olej 1-2 łyżki 

przygotowanie :


  1. Pierś pokroić w paski .
  2. w każdym pasku  zrobić dziurkę na środku.i przewlec jeden koniec przez dziurkę przeciągając go na drugą stronę.  ( jak w  tradycyjnych faworkach.). 
  3. doprawić sola , pieprzem , majerankiem , czosnkiem papryką słodką i ostrą . polać olejem
     i wymieszać faworki w misce z przyprawami. . odstawić na 30 minut.  
  4. blaszkę wyłożyć papierem i poukładać obsypane w przyprawach  faworki. Piec 15 minut  w 180 stopniach. Smacznego .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz