wtorek, 2 kwietnia 2019

szare kluski

Dość pospolite danie. Jednak chyba nie do końca  popularne. Znam osoby które  nie znajda tego dania :) albo mówią na nie inaczej i nie domyślają się, że  o nie chodzi .
Szare kluski  robiła często moja babcia  gdy zostawało dużo ziemniaków  z zimy, albo po zrobieniu  jej ,, bomb''  zostało masy ziemniaczanej. 
Bez względnie były one smaczne i syczące . Idealne po długim męczącym i nie zbyt miłym dniu. Będzie nam brakować takich  chwil i dań związanych z babcią. ah..

 Szarek kluski:
 składniki:
  • jajko 1-2
  • mąka ziemniaczana 2 -3 łyżki 
  • ziemniaki około 2 kg obrane z tarte i odsączone 
  • 1 -2 szklanki mąka pszennej 
  • cebula  4-6 
  • 5-10 plasterków boczku 
  • sól , pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce .Odsączyć z wody. 
2. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i sól do smaku.
3. Dodać mąki pszennej tyle aby ciasto było geste .
4. Zagotować wodę w dość dużym garnku i osolić ją .
5. Kluski  formować łyżką i  wrzucać do wrzącej wody . Gotować około 3-5 minut. 
6. Odsączyć z wody na sitku.
7. cebulę i boczek pokroić i usmażyć na patelni. 
8. Kluski podawać  polane cebulką i boczkiem. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz