Szare kluski robiła często moja babcia gdy zostawało dużo ziemniaków z zimy, albo po zrobieniu jej ,, bomb'' zostało masy ziemniaczanej.
Bez względnie były one smaczne i syczące . Idealne po długim męczącym i nie zbyt miłym dniu. Będzie nam brakować takich chwil i dań związanych z babcią. ah..
Szarek kluski:
składniki:
Przygotowanie:
1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce .Odsączyć z wody.
2. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i sól do smaku.
3. Dodać mąki pszennej tyle aby ciasto było geste .
4. Zagotować wodę w dość dużym garnku i osolić ją .
5. Kluski formować łyżką i wrzucać do wrzącej wody . Gotować około 3-5 minut.
6. Odsączyć z wody na sitku.
7. cebulę i boczek pokroić i usmażyć na patelni.
8. Kluski podawać polane cebulką i boczkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz