wtorek, 2 kwietnia 2019

Flaczki z Grzybów

Flaczki. Nie jednym z nas kojarzą się obrzydliwie. Mi też. Choć znam i takich którzy je uwielbiają. Nie wiem naprawdę dlaczego. Ale mniejsza.  Dziś chcę przedstawić wam pyszną i zdrową alternatywę dla tych którzy nie przepadają  flaczków w tradycyjnym wydaniu.  Niektórzy mówią na to danie oszukane :) W sumie  coś w tym jest .
Jest to danie często robione  przez moją mamę . W jesiennym gdy grzybów jest pod dostatkiem. Wszyscy je bardzo lubimy. Choć gdy byłam mała myślałam, że to te same danie .. no wiecie z czego ..
 Flaczki z grzybów
składniki:( 4-6 osób)

  • kiełbasa  śląska ( 6-8 sztuk)
  •  grzyby  ugotowane i drobno pokrojone 
  •  cebula  duże 4-5  sztuk
  • pieprz , sól
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  •  gałązka magi lub przyprawa w płynie
  • rosołek drobiowy  
  • olej lub smalec j do smażenia


Przygotowanie:
1 . Kiełbasę i cebulę skroić drobno i usmażyć na oleju lub smalcu
2. Grzyby  ugotować i dodać do nich usmażoną kiełbasę i cebulę. ( można też dodać już wcześniej ugotowane nawet zamrożone grzyby)
Zasmażka :
3.  łyżka mąki , szklanka zimnej wody i trochę wywaru z zupy . Wymieszać i dodać  do zupy . Zagotować.
4. Dodać do zupy przyprawy. : Majeranek ,  nagę, liść laurowy , ziele angielskie  , pieprz , rosołek  drobiowy, wymieszać i zagotować.  Smacznego :)
 Rada: Zupę podawać  z pieczywem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz