Jest to danie często robione przez moją mamę . W jesiennym gdy grzybów jest pod dostatkiem. Wszyscy je bardzo lubimy. Choć gdy byłam mała myślałam, że to te same danie .. no wiecie z czego ..
Flaczki z grzybów
składniki:( 4-6 osób)- kiełbasa śląska ( 6-8 sztuk)
- grzyby ugotowane i drobno pokrojone
- cebula duże 4-5 sztuk
- pieprz , sól
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- gałązka magi lub przyprawa w płynie
- rosołek drobiowy
- olej lub smalec j do smażenia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiyBNgYw1IAilbVbp2rnCPt6Y8fcrQ4fRww90D75gsR8n2tVDNWmNrXjCWxmU4_VMXw00Dhu_h433Aij86CWF5NxZcc9fQjDJnNcr0pPOExZ6xhijy2NJJYCJYEd8bhWqq1IaJ60olGCqE/s320/flaczki+z+grzyb%25C3%25B3w.jpg)
Przygotowanie:
1 . Kiełbasę i cebulę skroić drobno i usmażyć na oleju lub smalcu2. Grzyby ugotować i dodać do nich usmażoną kiełbasę i cebulę. ( można też dodać już wcześniej ugotowane nawet zamrożone grzyby)
Zasmażka :
3. łyżka mąki , szklanka zimnej wody i trochę wywaru z zupy . Wymieszać i dodać do zupy . Zagotować.
4. Dodać do zupy przyprawy. : Majeranek , nagę, liść laurowy , ziele angielskie , pieprz , rosołek drobiowy, wymieszać i zagotować. Smacznego :)
Rada: Zupę podawać z pieczywem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz